Sommige mensen doen het zonder gêne: een dure jurk kopen om e=één keer te dragen naar een feestje, om hem daarna weer terug te brengen naar de winkel. Maar: dit kan voortaan niet meer bij Zalando, want de online webshop heeft een list bedacht.

Vanaf nu zit er een enorm groot label, van 10 bij 15 centimeter, aan de buitenkant van bepaalde kledingstukken van de webwinkel. Alleen kleding met dit originele label eraan wordt voortaan nog teruggenomen. Dus: tenzij je enorm voor schut wilt lopen is het afgelopen met het gratis 'lenen' van kleding. Zalando hoopt zo de hoeveelheid retourzendingen terug te dringen.

100 dagen retourneren

De Duitse online kledingwinkel is juist groot geworden dankzij het soepele terugstuurbeleid. "Sinds de lancering van Zalando in 2008 hebben we gratis verzending en retourneren aangeboden, evenals 100 dagen recht op teruggave van het aankoopbedrag voor ongedragen artikelen'', legt woordvoerder Andrea Ricciarell van Zalando uit aan website De Ondernemer.

"Tegelijkertijd proberen we het aantal kledingstukken dat terug wordt gestuurd, en waarvan de retournering had kunnen worden voorkomen, te verminderen, bijvoorbeeld door een betere productomschrijvingen of presentatie." Als nieuwe stap daarin doet de winkel dat nu dus door het plaatsen van het grote label.

Meer dan 50 procent terug

En dat blijkt hard nodig want meer dan 50 procent wordt teruggestuurd. Op termijn is dat niet langer houdbaar voor de winkel. In het derde kwartaal vorig jaar boekte het bedrijf voor het eerst in 3 jaar een verlies van 38,9 miljoen euro.

De labels zijn een test en worden voorlopig alleen gebruikt bij vrouwelijke kleding, en dan met name gelegenheidsjurken zoals cocktail-, avond- en galajurken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.