Voor het eerst heeft Nederland meer webshops dan fysieke winkels. Terwijl er online steeds meer winkels bijkomen, raken winkelstraten in steden en dorpen leger. Drie deskundigen beantwoorden 5 van jullie vragen daarover.

"Het valt niet te ontkennen dat het aantal online winkels groeit, zegt Nick Bombaij van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Fysieke winkels moeten daarom steeds meer concurreren met webshops. Toch denkt Bombaij niet dat deze ontwikkeling het einde betekent voor de 'echte' winkel. "Er blijven producten die mensen graag in het echt willen kopen."

1. Waardoor verdwijnen er meer fysieke winkels?

Blijkbaar ervaren steeds meer kopers de voordelen van online shoppen, zegt Bombaij. Het gaat vooral om gemak. "Voor sommige producten gaan mensen graag naar fysieke winkels, zoals voor kleding en sieraden. Maar er zijn ook een hoop producten die mensen met minder plezier uitzoeken." Zoals opladers, telefoonhoesjes of kantoorartikelen. "Dat soort producten koop je makkelijk online, omdat je ze daar handig met elkaar kunt vergelijken. Het bestellen kan binnen een paar clicks op je smartphone. Met een beetje geluk wordt je bestelling thuisbezorgd."

Fysieke winkels ervaren de gevolgen van de online groei, denkt ook senior adviseur retail Martijn Exterkate bij Stec Groep. Hij legt uit: "Elke euro kan maar één keer worden besteed. Als je online iets koopt, kun je datzelfde geld niet uitgeven in een fysieke winkel."

Daarnaast noemt Exterkate twee andere redenen voor het verdwijnen van fysieke winkels. "Ten eerste zijn er in Nederland van oudsher te veel winkels. In de jaren 90 en nul zijn veel winkelcentra uitgebreid, en daar zie je nu nog een beetje correctie op. Ten tweede konden niet alle winkeliers de hoge energiekosten en huren van de afgelopen jaren dekken." Toch zien we volgens Exterkate nauwelijks een versnelling in de afname van het aantal fysieke winkels. "De klap die als gevolg van corona werd verwacht, is uitgebleven. Wel moet een fors aantal winkeliers nog schulden terugbetalen."

info

De cijfers: trend al sinds 2010 zichtbaar

Voor het eerst heeft Nederland meer webshops dan fysieke winkels. Begin 2023 waren er 82,1 duizend fysieke winkelvestigingen tegenover 84,1 duizend webshops, blijkt uit berekeningen van het CBS. Het aantal fysieke winkels nam met 2 procent af, ten opzichte van begin 2022. Het aantal webshops nam juist toe met 4,1 procent.

De cijfers passen in een trend die al 25 jaar aan de gang is, zegt retailspecialist Hans van Tellingen van winkelstraatanalist Strabo. Hij nuanceert de cijfers: "Dat er nu meer webshops zijn dan fysieke winkels, betekent niet automatisch dat ze ook meer geld verdienen. De meeste webshops zijn een lege huls zonder significante omzet. De omzet van webshops steeg tijdens de coronajaren, maar daalde in 2022 en begin 2023 juist sterk. Van fysieke winkels neemt de omzet juist sterk toe. Daarbij vormt de omzet van webshops slechts een klein deel - 12 procent - van de omzet van de totale retail."

Van Tellingen vervolgt: "Wat ik juist opvallend vind, is dat er steeds meer winkelruimte bijkomt. Het aantal winkels neemt dus wel af, maar het totaal aan vierkante meters verhuurde winkelruimte neemt toe." Dat blijkt uit cijfers van Locatus, voegt Van Tellingen toe. "Dit betekent dat winkels groter worden. Zo slecht gaat het dus helemaal niet met de fysieke winkels. Sterker nog: gemiddeld genomen is het in de afgelopen 15 jaar niet zo goed gegaan met de stenen retail."

2. Hoe en wanneer komt er een evenwicht tussen webshops en fysieke winkels?

De meningen over het antwoord op deze vraag zijn verdeeld. "Het is een kwestie van tijd voordat online winkels ook qua omzet de fysieke winkels gaan inhalen", denkt onderzoeker Bombaij. "Alleen al doordat er steeds meer jonge, digitaal handige mensen komen, voor wie online shoppen normaal is."

Adviseur retail Exterkate denkt dat de online markt zal vertragen. "In coronatijd kreeg het online shoppen een extra boost, maar nu is de markt aan het afkoelen. Er zijn een aantal branches waarvan ik verwacht dat er nog wel meer online geshopt zal gaan worden, zoals bij supermarkten. Verder verwacht ik niet veel extra groei." Dat heeft deels te maken met verhogingen van kosten voor kopers, legt Exterkate uit. "Veel webshops verhogen nu de bezorg- en retourkosten, terwijl een deel van de kopers geen zin heeft om die te betalen. Zij gaan liever naar een fysieke winkel. Dus dat draagt bij aan de stabilisatie."

Zowel Exterkate als Bombaij denkt dat fysieke winkels wel blijven bestaan. Bombaij: "Veel mensen willen bepaalde producten kunnen zien en voelen om er zeker van te zijn dat ze de goede uitkiezen. Bijvoorbeeld groenten en fruit, maar ook kleding. Als je in een fysieke winkel bent, kan je de werkelijke kleuren zien en het materiaal voelen."

"Ik denk dat online winkels en fysieke winkels goed naast elkaar kunnen bestaan", zegt Exterkate. "Voor de kopers is het fijn als zijzelf de keuze kan maken. Wil je goede service, advies en een leuke ervaring? Dan ga je naar een fysieke plek. Wil je snel iets thuis laten bezorgen? Dan kies je voor een online webshop." De adviseur vertelt dat er ook steeds meer webshops zijn die een aanvullende fysieke winkel openen. Daardoor zien zij hun online omzet weer stijgen. Het één versterkt het ander.

"De toekomst is aan de fysieke winkel", voorspelt retailspecialist Van Tellingen. "Mijn stellingname is dat webshops alleen kunnen overleven als ze ook fysieke winkels openen. Heel veel webshops weten nu geen winst te maken. De enige manier waarop dat eventueel wel gebeurt, is wanneer webshops ook fysieke winkels gaan openen, zoals Coolblue of Ace and Tate dat doen. Volgens Van Tellingen is online een mooi aanvullend distributiemodel, maar geen verdienmodel op zich. "Het aandeel dat webshops hebben in de omzet van de totale retail is nu 12 procent en zal waarschijnlijk niet boven de 15 à 17 procent uitkomen. Ook niet in de verre toekomst."

V.l.n.r.: Nick Bombaij, Martijn Exterkate, Hans van Tellingen
Bron: EenVandaag

3. Hoe houden we steden en dorpen gezellig als meer winkels verdwijnen?

"In de binnensteden gaat het allang niet meer alleen om het winkelen. Het gaat om de combinatie met lekker op het terras zitten, of een museum bezoeken", zegt Exterkate. "Daarom zijn gemeenten meer aan het nadenken over hoe ze de koper een leuke dagbeleving kunnen geven. Dat kan ook door aantrekkelijkere pleinen of extra groen in de binnensteden te realiseren."

Van Tellingen denkt wel dat winkels de drijvende kracht zijn van de binnenstad. "Het helpt natuurlijk als er horeca is, of extra services zoals gratis parkeren, maar zonder de winkels en een goed plan om winkelen voor mensen aantrekkelijk te maken, is de binnenstad minder levendig en zelfs ten dode opgeschreven."

info

EenVandaag Vraagt

In dit artikel zijn antwoorden verwerkt op vragen die zijn ingestuurd via EenVandaag Vraagt. Met EenVandaag Vraagt heb je invloed op wat we maken. Wil je meedoen? Download dan de Peiling-app van EenVandaag, ga dan naar 'Instellingen' en zet je notificaties voor EenVandaag Vraagt aan. Je vindt de vragen en antwoorden terug bij 'Doe mee'. De Peiling-app van EenVandaag is gratis te downloaden in de App Store of Play Store.

Bekijk ook

4. Welke invloed heeft de groei van het aantal webshops op het milieu?

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, zegt UvA-onderzoeker Bombaij. "In principe zou online shoppen beter moeten zijn voor het milieu, omdat een product dan rechtstreeks van distributiecentrum naar de koper kan worden gebracht. Het hoeft dan niet van distributiecentrum naar winkel naar koper. Dus die inefficiëntie van vervoer heb je minder."

"Maar er zijn ook een aantal nadelen aan online shoppen, waardoor er meer druk op het milieu komt", vervolgt hij. "Een heel groot nadeel zijn retourzendingen. Dan zijn er twee keer vervoersbelastingen: van het afleveren en terugsturen. Ook worden niet alle geretourneerde producten opnieuw verkocht. Dus dan krijg je extra belasting door productie en afval."

"De milieu-impact wordt verder bepaald door de keuzes die bedrijven wel of niet maken. Bijvoorbeeld de keuze voor elektrisch vervoer of leveringen op de fiets, de keuze voor minder plastic verpakkingen, of de keuze om retourkosten te verhogen. Dat laatste vinden kopers alleen niet zo leuk. Dus om duurzamer te kunnen bezorgen is het ook nodig om de koper 'op te voeden'."

Bekijk ook

5. Hoe kun je zien of een webshop betrouwbaar is?

Bombaij: "Dat is best lastig. Vanuit Europese regelgeving ben je als koper meestal voor 2 jaar beschermd na aankoop van een product. Als er dan iets mis is, moet de verkoper met een oplossing komen. Verder zijn er verschillende keurmerken voor webshops, maar die zijn niet allemaal even betrouwbaar. Een betrouwbaar Nederlands keurmerk is het Thuiswinkel Waarborg."

Verder is het slim om webshops op te zoeken op internet of social media, zegt Bombaij. "Kopers zijn mondig. Als producten of services consistent slecht zijn, is er vaak online wel kritiek te vinden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.