Ordetroepen en demonstranten in Israël en de Palestijnse gebieden raakten voor de tweede dag op rij slaags na het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem en zo Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Een gevoelige diplomatieke stap die door de regering van Israël wordt verwelkomd, maar door de Palestijnen en buurlanden van Israël met woede wordt ontvangen. 

Hamas heeft na de uitspraak van Trump opgeroepen tot een nieuwe intifada tegen Israël. Ronen Bergman, Iuis in de pels van de Israëlische inlichtingendiensten, vreest het ergste. “De inlichtingendiensten waarschuwen voor nog meer onrust en geweld. Er is maar één vonk nodig voor een nieuwe intifada.”

Campagnebeloftes 

Hij bekritiseert het besluit van Trump. “Verschillende diensten hebben hem gewaarschuwd om voorzichtig te zijn met Jeruzalem. Maar hij volgt toch zijn campagnebeloftes. Complotdenkers zullen zeggen dat het misschien een afleiding is van het onderzoek van Mueller, dat hij ook een succes nodig heeft.”

Het besluit van Trump is olie op het vuur en kan leiden tot een derde intifada​​

Symbolisch 

Door de onlusten op de West Bank en bij de Gazastrook zijn vrijdag zeker vijftig gewonden gevallen. Ronen Bergman: “Natuurlijk is het besluit van Trump vooral symbolisch. En duurt het jaren voor de ambassade echt in Jeruzalem staat. Maar voor veel Palestijnen haalt hij hun politieke horizon weg voor de tweestaten-oplossing. Het is olie op het vuur en kan leiden tot een derde intifada.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.