President Trump heeft vandaag aangekondigd dat de Amerikaanse ambassade verplaatst wordt naar Jeruzalem. En daarmee wordt de stad door de VS erkend als hoofdstad van Israel.

Het is opvallend, maar niet helemaal onverwacht, het was zelfs één 1 van Trumps verkiezingsbeloftes. Dit zei hij november vorig jaar:

Hij kondigde het dus al aan. Waarom is dan toch iedereen in rep en roer? Omdat Jeruzalem met zijn rijke historie politiek erg gevoelig ligt. Zowel voor de Joden als de Moslims is het een heilige stad. Met de Tempelberg als absoluut heiligdom. Daarom is bij de stichting van de staat Israel, in 1947, ook afgesproken dat de stad internationaal gebied is, onder toezicht van de VN. En bij alle vredesonderhandelingen tot nu toe, tussen Israel en Palestina, werd de status van Jeruzalem als heikel punt altijd als laatste bewaard. Het besluit van Trump valt dan ook niet bij iedereen in goede aarde. Ondermeer Syrië en Iran zijn boos. Ook President Erdogan van Turkije steekt vandaag zijn woede niet onder stoelen of banken.

Nu zijn dit natuurlijk wel de usual suspects die boos reageren. Hoe zit het met de rest van de wereld? Sommigen wijzen erop dat de facto Jeruzalem al de hoofdstad is van Israel. Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad) twittert dat Rusland en Tsjechië West-Jeruzalem al erkennen als hoofdstad van Israël.

Maar anderen houden toch wel hun adem in. Want de politieke spanningen nemen hierdoor toe en in het Midden-Oosten weet je maar nooit waar dat toe kan leiden. Naar aanleiding van Trumps besluit wordt de beveiliging rondom Amerikaanse ambassades dan ook opgeschroefd. En door Trumps sterke pro-Israel houding staat de positie van de VS, als neutrale bemiddelaar, nu ook onder druk. Reden waarom zelfs binnen de eigen gelederen niet iedereen voorstander is van dit idee van Trump. Zijn eigen ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie zouden zelfs tegen zijn.

Waarom is het Trump dan toch al deze onrust waard?

Trump heeft de banden met Israel altijd al heel belangrijk gevonden. Zo was zijn eerste buitenlandse bezoek was aan Israël. En volgens sommigen heeft Trump in de Presidentscampagne veel geld gekregen van Joodse lobbyisten. Zijn eigen dochter Ivanka is getrouwd met een Jood en heeft zich tot het jodendom laten bekeren.

En wordt er in Israël zelf verheugd gereageerd? Dat hangt er van af wie je daar spreekt, zegt correspondent Jan Franke. Maar behalve verheugd reageren wordt er nu toch ook vooral op de veiligheid ingezet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.