Het is de laatste dag van januari. Dat betekent voor veel mensen ook het einde van Dry January. Deze maand dronken naar schatting zo'n 100 duizend Nederlanders geen alcohol. Maar hoe ga je verder als februari begint?

Martijn Planken is de bedenker van IkPas, de Nederlandse actie om tijdelijk geen alcohol te drinken. In de afgelopen maand meldden zich bijna 24 duizend mensen voor de actie aan. "Maar voor iedereen die zich aanmeldt, doen er drie of vier dat niet", zegt Planken. "Dus wij vermoeden dat er zo'n 100 duizend mensen mee hebben gedaan."

Hoe vaak drink je eigenlijk?

Planken deed zelf uiteraard ook mee. "Maar dat doe ik elk jaar, dus voor mij is het geen grote uitdaging meer." Voor veel anderen is het dat wel. "We proberen mensen te laten realiseren hoe vaak je nu eigenlijk drinkt. Dat zijn meer momenten dan je van tevoren denkt."

Vergeleken met vorig jaar is het aantal deelnemers verdubbeld. Planken kan dat wel verklaren. "Mensen zijn steeds meer bezig met hun gezondheid. Het besef dat alcohol ongezond is, stijgt steeds meer. Een maand geen suiker, of in dit geval een maand geen alcohol: dat sluit goed aan bij de gezondheidshype." Wat ook helpt is dat het ministerie van Volksgezondheid het initiatief belangrijk vindt en besloot meer geld te geven.

'Je slaapt beter, voelt je fitter en je valt af'

Volgens Planken zit het effect van Dry January vooral in het doorbreken van je patroon. "Een glaasje wijn zit bij veel mensen standaard in het systeem. Door niet te drinken, word je veel bewuster van je alcoholgebruik." Maar ook voor je gezondheid is het vrijwel direct goed. "Je slaapt beter, voelt je fitter, je valt af en verbetert je cholesterolgehalte en leverfunctie."

Mensen die meedoen, merken ook na Dry January nog de effecten van de maand "Tot 6 maanden erna drink je zo'n 30 tot 40 procent minder glazen alcohol. Je bent erachter gekomen hoe vaak je dronk en dat sommige momenten waarop je drinkt helemaal niet zo cruciaal zijn."

Als het niet lukt

Toch lukt niet iedereen om januari 'droog' door te komen. Dat blijkt wel in een Utrechtse sportkantine. Veel van de sporters daar probeerden het drankje na de training een maand over te slaan. "Ik heb het geprobeerd, maar heb het niet kunnen volhouden", vertelt een van hen. "Het heeft een goede twee weken geduurd."

Dat drinken zo bij het sociale leven hoort, bleek lastig. "Met uitgaan dronk ik niets, maar op een gegeven moment kreeg ik opeens een biertje in mijn handen gedrukt, toen iedereen om mij heen al dronken was. Toen dacht ik: nou ja, toe maar."

Verslaggever Marlies Wijngaarden gaat langs in de sportkantine. Hoe vergaat Dry January de mensen daar?

'Als je nuchter bent uitgegaan, is het makkelijker dat nog eens te doen'

Bij de deelnemers aan IkPas ziet Martijn Planken ook dat het niet altijd lukt. "Maar als mensen de fout ingaan, sturen ze ons wel vaak een mailtje. Om advies te vragen, hoe pak ik het weer op? Of om te vragen: mag ik nog wel meedoen? Ze zijn zich wel schuldbewust." Planken ziet twee redenen voor het 'falen' van deelnemers. "Alcohol zorgt ervoor dat je kan ontspannen. Sommige mensen hebben dat nodig, omdat ze het zelf niet kunnen. Daarnaast maakt het je in het uitgaansleven wat losser. Dat is voor sommige mensen nuchter ook moeilijker."

Toch kan het slagen van Dry January je in de maanden erna wel helpen om je nieuwe gewoonten uit te bouwen. "Als je deze maand positieve ervaringen hebt opgedaan, bijvoorbeeld als je nuchter bent uitgegaan, dan is het ook makkelijker om dat daarna nog eens te doen."

info

Wil je nog een keer?

Niet alleen in januari, maar ook verderop in het jaar organiseert IkPas een actie voor mensen om minder alcohol te drinken. Daarbij moet je het geen maand, maar zelfs 40 dagen volhouden. "Dat is in de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen, van 6 maart tot en met 14 april", vertel Planken. Je kunt je inschrijven tot het moment dat de vastenperiode begint.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.