CDA-Europarlementariër Esther de Lange vindt dat de Europese Unie druk moet uitoefenen op landen die niet mee willen werken aan een verdeelsleutel van vluchtelingen.  “Op het moment dat een land nu weigert solidair te zijn met de rest van Europa in deze migratiecrisis, vind ik het geen gek idee om te kijken of fondsen of subsidies stopgezet kunnen worden,” zegt De Lange vanavond in actualiteitenprogramma EenVandaag.

Esther de Lange zegt dit aan de vooravond van de State of the Union van Jean-Claude Juncker. Morgenochtend zal de voorzitter van de Europese Commissie het parlementair jaar openen met een toespraak over zijn plannen voor Europa voor het komende jaar. Een belangrijk hoofdstuk in deze toespraak zal de Europese migratiecrisis zijn. Al uitgelekt is dat Juncker 120 000 vluchtelingen die veel kans maken op een status, wil verdelen over alle Europese lidstaten middels een verdeelsleutel.

Veel, vooral Oost-Europese lidstaten, hebben echter al laten weten hier niets voor te voelen. Bijvoorbeeld de Hongaarse premier Viktor Orban wie al liet weten niet in de plannen van Juncker te geloven. In een reactie zei Orban: “het heeft geen zin om te praten over bepaalde aantallen vluchtelingen die elk van de landen van de EU zou moeten opnemen, als de Europese grenzen poreus zijn.” Orban waarschuwde ook voor miljoenen vluchtelingen die niet meer teruggaan.

Solidair

De Lange vindt dat dit niet past; “dan zeg ik; kom op, op het moment dat met name Oost-Europese landen riepen: we moeten met één stem spreken als Poetin de gaskraan dicht draait, dan doen wij dat in heel Europa. De migratiecrisis is ook een Europees probleem, dus van verwacht ik ook van de Oost-Europese lidstaten dat zij nu ook solidair zijn.”

Als drukmiddel noemt de Lange als voorbeeld korten op de structuurfondsen die landen ontvangen om bijvoorbeeld hun regionale economie te ontwikkelen: “ik vind het geen gek idee om te kijken of die fondsen stopgezet kunnen worden.” Ze zegt wel dat ze hoopt dat deze drukmiddelen niet nodig zijn. “Ik vind dat we goede argumenten om solidariteit van alle landen te eisen. Maar als het niet goedschiks gaat, dan moeten we toch ook maar de stok voor het kwaadschiks achter de dur houden.”

Plan

Verwacht wordt dat commissievoorzitter Juncker een plan ontvouwt waarin naast de verdeling van 120 000 vluchtelingen nu, ook voor de lange termijn wordt geregeld dat wanneer het vluchtelingenaantal boven een bepaald getal gaat, automatisch de verdeelsleutel in werking gaat. Het verdrag van Dublin, dat bepaalde dat het land waar de vluchteling voor het eerst meld verantwoordelijk is voor diens opvang, gaat daarmee op de schop.

Daarnaast zal Juncker pleiten voor het Europees vaststellen van een lijst van veilige landen, waardoor asielzoekers uit die landen sneller teruggestuurd zullen worden, meer geld om de problemen in de brandhaarden zelf tegen te gaan en een Europees terugkeerprogramma voor migranten die niet mogen blijven.

Hoe gaat het de Europese Commissie nu wel lukken om de landen die eigenlijk geen vluchtelingen willen opnemen, die zich zo verzetten tegen een verdeelsleutel, zo ver te krijgen dat ze meewerken? Welke machtsmiddelen heeft Juncker daarvoor?

Daarover spreken we met Mathieu Segers, universitair docent Europese integratie aan de Universiteit van Utrecht 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.