De Verenigde Staten willen het komende jaar 10.000 Syrische vluchtelingen opnemen. Dat maakte het Witte Huis donderdag bekend. Washington komt daarmee tegemoet aan internationale druk om meer Syriërs op te vangen dan het nu doet.

Want terwijl Europa overspoeld wordt door Syrische vluchtelingen, heeft Amerika er slechts 1500 opgenomen. President Obama erkende gisteren dat de Verenigde Staten de 'morele verantwoordelijkheid' hebben om Europa te helpen met de enorme vluchtelingentoestroom.

Leiderschap

Het nu voorgestelde aantal van 10.000 zal de druk op de Europese landen enigszins verlichten, maar staat nog in schril contrast met de 160.000 vluchtelingen die Juncker in Europa wil opnemen. David Miliband, de leider van het Internationale Vluchtelingen Comité, riep onlangs de Amerikanen op om leiderschap te tonen en 65.000 vluchtelingen op te nemen. Doet Amerika genoeg? We praten erover met Amerika-correspondent Michiel Vos.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.