Meer dan de helft van alle gemeenten in Nederland wil 500 vluchtelingenkinderen opvangen uit Griekenland. Veel meer dus dan de 100 vluchtelingen die het kabinet wil opnemen. Daarmee steunen de gemeenten een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland.

Griekenland deed onlangs een oproep aan andere landen om 2500 kinderen zonder ouders op te halen uit de vluchtelingenkampen op Lesbos. De oproep komt nadat Moria, het grootste kamp, een paar weken geleden in vlammen opging. Meer dan 12.000 vluchtelingen raakte dakloos. De Tweede Kamer heeft besloten om vijftig kinderen en vijftig kwetsbare mensen op te vangen. Daar kwam veel kritiek op. Sander Schaap, vertelt namens VluchtelingenWerk dat die deal erg hard bij hen aankwam. "Het klinkt sympathiek, maar kwetsbaren uit andere landen kunnen hierdoor straks niet meer naar Nederland komen."

Haarlem steunt tegenactie

178 gemeenten hebben nu gehoor gegeven aan de oproep van VluchtelingenWerk Nederland om 500 vluchtelingenkinderen op te nemen in heel Nederland en dat ze ook welkom zijn in hun gemeente.

Een van die gemeenten is Haarlem. "Wij willen hulp bieden en onze verantwoordelijkheid nemen", zegt burgemeester van Haarlem Jos Wienen. "Wij willen als gemeente ook gewoon de bereidheid uitspreken dat wij willen meehelpen met de huisvesting en begeleiding van de vluchtelingen."

Tegen landelijk in

Wat Wienen vooral belangrijk vindt, is om de vluchtelingen een beter perspectief te geven. "Het is schrijnend wat er nu gebeurt. De jongeren hebben geen idee wat er in de toekomst gaat gebeuren. Geef hen enig perspectief in plaats van hopeloos vast te zitten in een kamp en daar moeten we iets mee doen als Nederland zijnde."

De CDA-burgemeester gaat hiermee in tegen het CDA in de Tweede Kamer die vreest voor 'een aanzuigende werking' als Nederland meer dan 100 vluchtelingen opvangt. "Daar worden nu interne gesprekken over gevoerd, maar op lokaal niveau zeggen wij vooral: kijk naar de humanitaire overwegingen en laat dat zwaarder wegen", zegt de burgemeester.

Lees ook

Oproepen om draagvlak te tonen

VluchtelingenWerk Nederland roept sinds maart, samen met Defence For Children en Stichting Vluchteling, gemeenten op om zich over het vluchtelingenprobleem uit te spreken. Op die manier willen ze het kabinet laten weten dat er genoeg draagvlak is in Nederland voor het opnemen van vluchtelingen.

In totaal blijven ongeveer 5000 alleenstaande vluchtelingenkinderen in het land. Zij zijn extra kwetsbaar, want ze hebben geen ouders en voogden zijn niet beschikbaar. "Ze worden iedere dag blootgesteld aan misbruik en uitbuitingen en de problemen stapelen zich op." Door de branden in Moria is de situatie volgens VluchtelingenWerk Nederland echt onhoudbaar geworden.

Motie voor 500 kinderen

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP heeft vlak voor de zomer een motie ingediend om 500 vluchtelingkinderen op te vangen. Dat werd verworpen. Deze motie is afgelopen dinsdag ingediend.

VluchtelingenWerk Nederland loopt dat er met alle steun van de gemeenten die er nu is, de motie nu wel kan worden aangenomen. De Kamer stemt erover op dinsdag 13 oktober.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.