Justitie in Duitsland eist driemaal levenslange gevangenisstraf tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Heinrich Boere. Dat zegt de Duitse officier van Justitie Ulrich Maass vanavond in EénVandaag. De 88-jarige oud-SS-er Boere moet eind oktober in Aken voor de rechter verschijnen vanwege de moord op drie Nederlandse burgers in 1944.

TV in cel

Boere zelf lijkt zich niet echt zorgen te maken over de gevangenisstraf die boven zijn hoofd hangt. EénVandaag zocht de bejaarde SS’er op in het bejaardentehuis in Duitsland en confronteerde hem met de aanklacht. “Of ik nu hier zit of daar, als je zo oud bent als ik maakt ‘t niet meer uit. Ik heb gehoord dat ze tv hebben in de cel, wat wil ik nog meer.”, aldus Boere.

SS

De Limburger Heinrich Boere sloot zich in 1940 aan bij de Waffen SS en vocht aan het Oostfront. In 1943 maakte hij deel uit van het doodseskader Feldmeijer. Dit was een eenheid van SS-ers die 55 Nederlanders heeft vermoord die als anti-duits bekend stonden, de zogenaamde ‘Silbertanne’ moorden. Na de oorlog vluchtte Boere naar het Duitsland, waar hij een nieuw bestaan opbouwde. Jarenlang leek het erop dat hij zonder straf met zijn daden wegkwam, totdat vorig jaar justitie in Duitsland alsnog definitief tot vervolging overging.

Onnozel

Boere zegt spijt te hebben van zijn daden, maar zich geen oorlogsmisdadiger te voelen. “Ik was onnozel. We moesten ‘t wel doen, want bevel is bevel.” Volgens Maass heeft Boere echter “volledig vrij gehandeld” en ging het om “laaghartige moorden”.

Naar aanleiding van deze uitzending heeft Heinrich Boere een aanklacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek over het gebruik van een verborgen camera. Deze aanklacht is ongegrond verklaard. De uitspraak vind u hier.

‘Driemaal levenslang voor Nederlandse SS-er Boere’

Volledig interview Günter Wallraff

Volledig interview Christina Ullrich

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.