'Ik wacht op mijn dood' zei hij na zijn veroordeling. De 92-jarige oorlogsmisdadiger en oud-SS'er Heinrich Boere zat een levenslange gevangenisstraf uit in gevangenishospitaal Fröndenberg in Noord-Rijnland-Westfalen. Vandaag is hij overleden.

Het proces tegen de hoogbejaarde oud SS'er was de grootste rechtszaak tegen een nog in leven zijnde oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog. Boere, een zoon van een Nederlandse vader en Duitse moeder, sloot zich op zijn achttiende aan bij de Waffen SS en diende twee jaar aan het Oostfront. In 1942 keerde hij terug en diende bij het SS-moordcommando 'Feldmeijer', dat verantwoordelijk was voor de executie van burgers als represaillemaatregel. 

EenVandaag zocht in september 2009 Boere thuis op en vraagt hem destijds of hij berouw heeft van zijn daden. Hij zegt spijt te hebben, maar zich geen oorlogsmisdadiger te voelen. “Ik was onnozel. We moesten ‘t wel doen, want bevel is bevel.” 

Naar aanleiding van het gesprek, dat met een verborgen camera was gefilmd, spant Boere een rechtzaak aan tegen twee journalisten van EenVandaag. In februari 2012 wordt het tweetal vrijgesproken

Volledig interview Günter Wallraff

Volledig interview Christina Ullrich

20 jaar 1V: Jelle Visser