Drenten zijn het meest bereid om geld voor de ramp op de Filipijnen te geven. Van hen is 45 procent bereid om geld te geven, of heeft dat al gedaan. Landelijk is dat 32 procent. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 16.000 leden van het Opiniepanel.

Vandaag is de landelijke actiedag. De Samenwerkende Hulporganisaties, de Publieke Omroep, RTL en SBS werken samen om zoveel mogelijk geld op te halen voor de slachtoffers van de tyfoon op de Filipijnen.

Mensen in het zuiden van het land zijn het minst bereid om te geven. In Limburg (24%) en Noord-Brabant (25%) wil ongeveer een kwart doneren (of heeft dat al gedaan). Tweederde (66%) zegt daar niet te zullen geven.

De belangrijkste reden om niet te geven is scepsis: veel deelnemers denken dat het geld niet goed terecht komt. Ook geven zij aan dat ze zelf niet veel geld hebben, en daarom niet kunnen schenken.

Het grootste deel van de mensen die wel van plan zijn om te geven, doneren maximaal 25 euro.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 22.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 14 en 15 november 2013.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.