Een luidspreker op de bodem van de oceaan kan beschadigd koraal redden. Dat zeggen onderzoekers. Uit de luidspreker komt geluid van gezond koraal, waardoor vissen worden misleid en naar het beschadigde koraal gaan.

Vooral in de Great Barrier Reef bij Australië is veel koraal beschadigd. Wetenschappers zeggen dat in 2016 en 2017 50 procent van dat koraalrif is afgestorven. Dat heeft alles te maken met de opwarming van de aarde. En daar hebben onderzoekers dus nu iets op gevonden, meldt vakblad Nature Communications. Met een luidspreker in de oceaan willen ze koraalriffen redden.

Gezond koraal maakt geluid

Je kunt het je misschien moeilijk voorstellen, maar net als op het droge is er ook onderwater geluid. En juist op plekken waar het koraal nog intact is, is er extra veel geluid. Volgens onderzoekers komt dat geluid van de vissen en garnalen die zich daar nestelen. De vissen maken onder andere geluid om met andere dieren te communiceren. Het klinkt als een soort gebrom.

Andere vissen horen dat gebrom van ver en weten zo dat daar een gezonde leefomgeving is. Ze zwemmen eropaf en zullen zich net als de andere vissen ook gaan nestelen in het koraal. Dat heeft koraal nodig om te kunnen overleven. Kortom, gezond koraal maakt geluid.

Lees ook

Vissen kwamen én bleven hangen

Met dit gegeven zijn de onderzoekers aan de slag gegaan in de Great Barrier Reef in Australië. Op stille plekken waar het koraal dus helemaal niet meer intact was, hebben onderzoekers luidsprekers geplaatst van geluid van gezond koraal. Dat moet vissen aanspreken om weer naar dit koraal te gaan en zich te nestelen. Op hun beurt maken de dieren het koraal dan weer gezond.

En wat bleek: de luidsprekers hadden effect. De vissen kwamen op het ongezonde koraal af en bleven ook hangen. De vissen hielpen het koraal op te schonen en om ruimte te maken voor nieuw koraal. Onderzoekers zijn razend enthousiast en hopen dat op deze manier koraal op een natuurlijke manier hersteld kan worden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.