Donoren moeten in de toekomst zelf kunnen kiezen aan wie ze hun organen beschikbaar stellen. Via een speciaal platform, het 'donorplein', kunnen mensen met elkaar in contact komen; een soort Marktplaats voor organen dus. Dat wil de stichting Doneren en Transplanteren. De vraag is: waar ligt de ethische grens?

Door een 'match met wens' te maken vóórdat men het medische circuit ingaat, kan er volgens de stichting een nieuwe groep donoren worden aangeboord die anders bij leven niet wil overgaan tot het schenken van een orgaan.

EenVandaag spreekt met Hans Bart van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, en Denis van Vliet, die van zijn arts te horen kreeg dat hij maar beter op zoek kan gaan naar een nieuwe nier. Patrick Wychgel van Stichting Doneren en Transplanteren legt uit waarom dit idee het tekort aan nierdonoren kan oplossen. Hij kreeg zelf een nier van zijn broer. Daarover is de documentaire 'Donorbroers' gemaakt

'Dit is namelijk dé manier om het tekort aan en het stagnerend aantal donoren in ons land een nieuwe impuls te geven.'

Dat is de rotsvaste overtuiging van Nicole Plas, medeoprichter van de stichting Doneren en Transplanteren (DET). Nicole ontving zelf anderhalf jaar geleden een nier van Belinda Smink; ze kenden elkaar aanvankelijk alleen via Facebook.

Gedurende het hele proces verdiepten zij zich in het donorsysteem in Nederland en zagen zij, mede door de vele reacties op hun bijzondere verhaal, een 'gat' in het donorsysteem.

EenVandaag spreekt met voor- en tegenstanders en patiënten.

En hoe denkt het EenVandaag Opiniepanel hierover? In Radio EenVandaag spreken we Gijs Rademaker van het panel. Ook een gesprek met verpleegkundige Daenne Scheuter van het Maasstad Ziekenhuis. Zij is betrokken bij het voorbereidingstraject van niertransplantatie.