Ons spoor dreigt vol te lopen, waarschuwt ProRail. Over 10 jaar zitten we aan de maximumcapaciteit die het spoor kan dragen. Ruimte voor meer spoor is er niet volgens de spoorbeheerder. Maar wat zijn de alternatieven?

De aanleg van een Lightrailsysteem

ProRail zelf ziet veel in een Lightrailsysteem. Dat houdt een beetje het midden tussen een snelle tram en een metro. Een lightrail kan in korte periode meer voertuigen aan dan een treinspoor en kan toch hoge snelheden halen. Iets wat een normale tram of streekbus niet lukt. Een lightraillijn kan gewoon boven de grond lopen en is daardoor goedkoper dan een ondergrondse metro.

De Randstad Rail tussen Den Haag en Rotterdam is het grootste Nederlandse succes op LightRail gebied. Op dit tracé zijn extra stations gekomen en reizen nu meer mensen veel sneller tussen beide steden. De grootste openbaar vervoerders en wethouders van de grote steden zijn al om. Zij hebben staatssecretaris van Verkeer Stientje van Veldhoven al vaker gewezen op  de voordelen van een Lightrailnetwerk. Ze hebben zelfs al geopperd om pensioenfondsen te laten investeren in zo’n netwerk zodat niet alles uit de staatskas hoeft te komen.

Geen spoor, maar asfalt!

Maar zo’n netwerk kost een hoop geld en is erg inflexibel”, zegt Bas Verkaik, student Sustainable Energy Techonology aan de TU Eindhoven en ontwikkelaar van nieuwe vormen van openbaar vervoer. Hij pleit voor meer asfalt in plaats van meer spoor. Niet nog bredere snelwegen voor nog meer auto's, maar een speciale strook voor een snelbus.

Verkaik is met een groep studenten van de TU Eindhoven bezig om een alternatief te ontwikkelen voor het traject bij de A27 tussen Utrecht en Breda. Daar kan geen spoor worden aangelegd omdat de grond niet goed is. De studenten werken daarom een plan voor een speciale busverbinding uit. "Als we iets verder zijn worden deze bussen autonoom en volgen ze elkaar virtueel op in een keurig rijtje. Nog later voegen we daar kleinere voertuigen aan toe. Nog later kunnen menen met hun eigen voertug aanhaken op dit netwerk." In tijden waar we praten over vliegen naar de maan en hyperloops zou een 'gewone' busverbinding dus zomaar de oplossing kunnen zijn.

De elektrische fiets

De e-bike of speed pedelec is helemaal geen gek idee voor kortere afstanden en een prima alternatief voor bus of tram. Steeds meer gemeenten leggen fietssnelwegen aan. Een brede strook asfvalt speciaal voor de fiets, zonder kruisingen en altijd voorrang voor de fietser. Daarmee dus een stuk veiliger en sneller dan de normale fietspaden.

En volgens Verkaik is het helemaal niet uitgesloten dat elektrische fiets in de toekomst ook gebruik kan gaan maken van de speciale asfaltwegen. “Lightrailsprojecten duren vaak tien jaar om aan te leggen. In tien jaar kan er heel veel gebeuren. Mocht er bij wijze van spreken een superrevolutionaire fiets komen, die 200 km per uur kan rijden en erg goedkoop is, dan zou deze wellicht ook gebruik kunnen maken van deze asfaltwegen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.