ProRail gaat zelf gevaarlijke onbewaakte spoorwegovergangen blokkeren met betonblokken. Directeur Pier Eringa heeft geen zin meer om te wachten op de langzame besluitvorming hierover in de gemeentes.

Dat zegt hij in De Telegraaf. “Het overleg gaat soms eindeloos door. Als er weer een ongeluk gebeurt, willen wij niet het verwijt krijgen dat we niks doen”, aldus Eringa. Er zijn in Nederland 113 spoorwegovergangen zonder slagbomen of waarschuwingssignalen.

Hoogleraar snapt frustratie

Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden, snapt de frustratie van Eringa wel. “Ik kan me voorstellen dat hij vooruit wil en het spoor veilig wil hebben. Aan de andere kant, Nederland is een druk land met veel ruimtelijke aanspraken, daar moet je ook rekening mee houden." Volgens Voermans zijn er ook al veel slagen gemaakt. “De besluitvormingsprocedures zijn in 2010 al sneller gemaakt als het gaat om ruimtelijke beslissingen: de crisis- en herstelwet."

Veel discussie over sluiten overwegen

In Winterswijk zijn er vijf onbewaakte overwegen. Het plan is dat drie van de vijf overwegen op termijn gesloten worden en dat twee beveiliging krijgen. Hier is veel discussie over.

Akkerbouwer Ivo Kruisselbrink heeft zijn grond aan beide kanten van het spoor liggen. “Ik moet vele kilometers extra gaan rijden, meerdere keren per dag, als dit plan doorgaat.”, vertelt hij.

Rekening houden met elkaar

“Als je een overweg afsluit heb je altijd mensen die het er niet mee eens zijn”, beseft wethouder Aalderink zich. "Er zijn bijvoorbeeld campinggasten die bang zijn dat ze hun vaste wandeling niet meer kunnen maken."

Hij vindt het dan ook belangrijk om rekening te houden met de sociale cohesie. “Er woont bijvoorbeeld een echtpaar van tachtig jaar vlakbij een overweg. We willen niet dat zij worden afgesneden van hun gemeenschap.” Hij gaat binnenkort met ProRail in gesprek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.