In de afgelopen tien jaar kwamen 311 mensen om bij 287 woningbranden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid. Van de woningbranden met een fatale afloop, is zes op de tien veroorzaakt door menselijk handelen. Wat kan je doen om brand te voorkomen? 

Roken veroorzaakte de meeste van de 287 woningbranden, namelijk 26%. Op nummer twee komt koken, waarbij kleding veelal in de brand vliegt (15%), gevolgd door elektrische apparatuur of installaties (15%). Alle drie de oorzaken staan in de lijst van de brandweer van de tien meestvoorkomende brandoorzaken door menselijk handelen. Daar staat koken op 2, werkzaamheden of klussen op 3, roken op 4 en kaarsen op 5. De nummer één in de lijst van de brandweer is brandstichting. 

Tien brandveiligheidstips 

In 46% van de gevallen uit het onderzoek waren de rookmelders niet aanwezig. Het is dus wijsheid om te zorgen dat er een rookmelder geplaatst wordt, maar dat is niet het enige wat je kan doen voor extra veiligheid. 

1. Vluchten bij brand 

Maak een vluchtplan. Bepaal de vluchtroute en spreek af wie de medebewoners en huisdieren meeneemt. Houd uw vluchtroutes vrij van obstakels zodat u bij brand snel uw huis kan verlaten.

2. Rookmelders

Hang rookmelders op en test ze iedere maand. 

3. Telefoon 

Zorg altijd voor een opgeladen telefoon en zet telefoonnummers van buren in uw telefoon, zodat u in geval van nood meteen kan bellen.

4. Vlam in de plan

Blus alleen met een passende deksel, nooit met water. Blijf in de keuken tijdens het koken. 

5. Roken 

Rook niet in bed. Controleer of sigaretten helemaal uit zijn voordat u ze weggooit. Meubilair kan vlam vatten door een sigaret. 

6. Lucifers en aanstekers 

Bewaar lucifers en aanstekers buiten het bereik van (klein)kinderen. 

7. Koolmonoxide 

Koolmonoxide is een gas dat schadelijk is als het wordt ingeademd. Mensen kunnen er zelfs door overlijden. Het wordt ook wel een 'sluipmoordenaar' genoemd, omdat je het gas niet kan ruiken. Frisse lucht is belangrijk. Zorg voor voldoende ventilatie en laat uw gasinstallatie jaarlijks controleren. Plaats een koolmonoxidemelder en test deze maandelijks. 

8. Veilige schoorstenen

In een schoorsteen kan ook brand ontstaan. De aanslag die in de schacht terecht komt, kan vlam vatten. Laat uw schoorsteen minstens een keer per jaar vegen door een erkend bedrijf. 

9. Elektrische apparaten 

Maak het filter van uw wasdroger na iedere droogbeurt schoon. Door de combinatie van stof en een hoge temperatuur kan brand ontstaan. 

10. Stekkerdozen

Overbelaste stekkerdozen kunnen brand veroorzaken. Sluit grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op het stopcontact. Sluit geen stekkerdozen op andere stekkerdozen aan. 

Bron: Brandweer Nederland  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.