Sigaretten roken op de bank of in bed, onvoorzichtigheid met koken of bij de open haard: voor je het weet staat je huis in lichterlaaie. In de afgelopen tien jaar kwamen 311 mensen om bij 287 woningbranden. Ouderen zijn het vaakst slachtoffer bij deze branden. Hoe kunnen we de brandveiligheid bij deze kwetsbare groep optimaliseren?

Bastiaan Langver is thuiszorgmedewerker en was in november 2015 toevallig ter plaatse toen er een brand uitbrak in een aanleunwoning van verpleeghuis Gooiers Erf in Hilversum. Hij had een waakdienst bij een terminale bewoner en merkte een brandlucht op. "Er bestaat geen protocol voor een dergelijke situatie bij de aanleunwoning, daarom heb ik gewoon gehandeld met mijn logisch verstand." Bastiaan riep collega’s op, belde 112 en begon met het evacueren van de bewoners. Voor één bewoner was het te laat. 

Regelgeving

Langver vindt dat bij de aanleunwoningen voor ouderen nog winst te behalen valt op het gebied van brandveiligheid: "Er zijn daar geen gestructureerde maatregelen. In het pand waar de brand uitbrak waren op de gang brandblussers, branddeuren en een centraal brandmeldsysteem." De regelgeving zou volgens de thuiszorgmedewerker scherper kunnen: "In de woningen zelf is het precies zoals bij veel mensen thuis: de ene heeft wel een rookmelder, de ander niet."

Bordspel als brandpreventie

In woonzorgcentrum Hof en Hiem in Joure is een zogenaamd Brandmeester-bordspel ontwikkeld, om senioren duidelijk te maken wat te doen als er brand uitbreekt. "Door dit spel worden symbolen die met brandveiligheid te maken hebben duidelijk." Door het spel  te spelen leren bewoners onder andere waar de nooduitgangen zich bevinden in het pand. "Iets passief zien op een scherm is toch anders: een interactief spel werkt beter", aldus een bewoner. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.