Vanavond in EenVandaag een portret van Gerard Bouman, de baas van de nieuwe nationale politie die sinds 1 januari een feit is. EenVandaag was de eerste die de korpschef in zijn nieuwe functie volgde. We gingen met hem de straat op in de nacht van oud en nieuw.

Bouman is de eerste korpschef die leiding geeft aan de landelijke politieorganisatie die op 1 januari van start is gegaan. De 25 regiokorpsen en het KLPD zijn vervangen voor 1 landelijke organisatie: de nationale politie. Het komende jaar moet deze mega-verandering zijn beslag krijgen. Het is de grootste reorganisatie in decennia bij de politie. Morgen wordt Bouman officieel beëdigd in de Ridderzaal in Den Haag, door minister Opstelten.

Oud en nieuw: rustig of onrustig?

EenVandaag is erbij als Bouman voor het eerst in zijn nieuwe functie de straat opgaat. In de nacht van 31 december volgde hij in Rotterdam de openbare ordebewaking en luidde het nieuwe jaar in bij de nationale nieuwjaarsnacht bij de Erasmusbrug. Daar was hij getuige van een enorme politie-inzet die nodig was om het traditioneel hoge aantal geweldsincidenten binnen de perken te houden. Landelijk daalde het aantal incidenten, maar minister Opstelten is nog niet tevreden. En ook Bouman vraagt zich hardop af of het enorme geweld tegen hulpverleners nog acceptabel is.

Wie is de man die sturing gaat geven aan de nationale politie? Hoe wil hij met de compleet nieuwe politieorganisatie de misdaadbestrijding en openbare veiligheid verbeteren? Bekijk hier het volledige interview met Bouman.

Gerard Bouman begon op zijn 17de als motoragent bij de politie in Rotterdam. Hij was hoofdofficier van justitie in Middelburg en Den Haag, korpschef van politie Haaglanden en hoofd van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD).

Nieuwe politie: van regionaal naar landelijk

De regiopolitie bestaat niet meer: de 25 regiokorpsen hebben plaatsgemaakt voor 1 landelijk korps met 10 regionale eenheden, een landelijke eenheid en een dienst voor bedrijfsvoeringstaken, zoals ICT en personeelszaken. Bekijk hier de kaart met de nieuwe indeling. De nieuwe korpschef valt rechtstreeks onder de minister van Veiligheid en Justitie, die nu de baas is over de politie. Wel blijft de burgemeester de politie lokaal aansturen bij het handhaven van de openbare orde en hulpverlening in zijn gemeente. De officier van justitie blijft de politie aansturen bij de opsporing. Niet alleen de politie is gereorganiseerd: ook justitie en de rechterlijke macht gaan op de schop. Het aantal rechtbanken en arrondissementen wordt teruggebracht tot 10, de ressortsparketten (Hoger beroep) tot 4.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.