Minister Van der Steur van Justitie laat onderzoek uitvoeren naar voormalig korpschef Gerard Bouman. De man die de Nationale Politie moest optuigen, wordt nu onder de loep genomen voor zijn rol bij besluiten van de Centrale Ondernemingsraad, de COR.

Dat schrijft NRC vandaag. Het vermoeden bestaat dat Bouman (hij stapte in februari op als korpschef en is nu adviseur bij de politie) steun kocht van de ondernemingsraad en op de hoogte was van de geldsmijterij van de COR.

Al maanden kampt de Nationale Politie met een aanhoudende stroom publicaties over onder andere de inmiddels voormalig, COR-voorman Frank Giltay. Hij zou met geld gesmeten hebben in een tijd waarin de politie zelf fors moet bezuinigen.

Na publicaties in de media ontstond een ontluisterend beeld van het bestedingspatroon van Giltay en de leden van het dagelijks bestuur. Lunches en diners in een etablissement aan het water in Almere, een reisje naar de Antillen en zelfs met partners dineren en overnachten in het luxueuze Amstel hotel in Amsterdam.

De huidige korpschef, Erik Akerboom, heeft aangifte gedaan tegen Giltay. De Nationale Politie wordt achtervolgd door schandalen over politiemollen, fraude bij aanbestedingen, zaken die verdwijnen bij inbeslagname, discriminatie bij aanhoudingen, misstanden bij geweldtoepassing door agenten, kortom, een waslijst aan problemen.

EenVandaag maakte daarover deze reportage:

In Radio EenVandaag Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP), zij stelt Kamervragen. Daarnaast criminoloog Cyrille Fijnaut.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.