De korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman, legt vervroegd zijn functie neer. Vanaf 1 januari moet de politie op zoek naar een nieuwe leider, maakte Bouman vanochtend bekend. Wat zit er achter zijn plotselinge vertrek midden in de grootste reorganisatie van de politie ooit?

De positie van Bouman staat al langere tijd onder druk, vanwege een stroef verlopende reorganisatie van de politie. In een blog van de politie laat de korpschef nu zelf weten dat hij het stokje overdraagt, ‘zonder opluchting'. ‘In tijden van veeleisende veranderingen ben ik op mijn sterkst’, aldus Bouman. ‘Wij naderen de fase waarin wij stap voor stap zaken verder moeten afronden en in balans brengen. Daar leent mijn karakter zich nu eenmaal minder voor.’

Reorganisatie politie in ernstige problemen

De reorganisatie van de Nationale Politie begon 2,5 jaar geleden. De omvorming van de vroegere 25 regiokorpsen en de KLPD tot één nationaal politiekorps is de grootste reorganisatie in jaren.

Het gaat gepaard met ernstige uitvoeringsproblemen en de prestaties vallen tegen. Afgelopen weken verschenen verschillende kritische evaluatierapporten over die reorganisatie: de uiteindelijke kosten vallen twee keer zo hoog uit en de hervorming duurt twee keer zo lang. Het meeste politiepersoneel weet nog steeds niet definitief welke functie ze binnen de nieuwe organisatie krijgen, de kwaliteit van de opsporing is onder de maat, en de gezagsverhoudingen tussen landelijke top en politiewerk in gemeenten zijn onvoldoende georganiseerd. Minister Van der Steur greep in en kondigde een ‘herijking’ aan. Dat gaat nu dus niet meer onder leiding van Bouman gebeuren.

Gevolgen vertrek en opvolging

Is het inderdaad Bouman die deze beslissing heeft genomen of zit er meer achter? En wie gaat de korpschef opvolgen? In EenVandaag reageert Martin Sitalsing, voormalig korpschef van de politie Twente en nu directeur Jeugdbescherming Noord. In de studio de analyse van oud-rechercheur Michiel Princen, auteur van het boek 'De Gekooide Recherche’. Princen beschreef in het boek de in zijn ogen falende politie organisatie en de cultuur die de kwaliteit van de misdaadbestrijding in de weg staat.

In Radio EenVandaag een uitgebreid gesprek met oud-financieel rechercheur Princen.

Bekijk hier de eerdere reportages:

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.