Opnieuw zijn er dieren omgekomen tijdens een stalbrand. Ditmaal in een Limburgse stal waarbij 23 duizend kippen levend verbrandden. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren plaatste een tweet waarin zij schreef dat er dit jaar al 83.000 dieren levend verbrand zijn. Maar is dat inderdaad het geval? Zijn er al zoveel dieren gestorven door stalbranden?

Het aantal levend verbrande dieren baseert Ouwehand op eigen cijfers: "Onze cijfers halen wij uit nieuwsberichten die over de stalbranden zijn geplaatst. De brandweer geeft de gegevens door van hoeveel dieren daarbij zijn omgekomen." 

Niet alleen de brandweer houdt de gegevens bij. Onder andere het Verbond van Verzekeraars houdt goed in de gaten hoeveel dieren er omkomen en hoeveel stalbranden er zijn geweest. "Het Verbond van Verzekeraars heeft ook een eigen reddingsdienst, de salvage, die komen ook in actie bij grote stalbranden. Voor de schadeclaims moet ik weten hoeveel dieren er zijn omgekomen en op die manier registreren wij dat", zegt Rudi Buis, woordvoerder van het verbond. 

Vooral kippen het slachtoffer

Wat opvalt bij stalbranden is dat vooral bij pluimveehouders het aantal slachtoffers enorm hoog is. "Het grote verschil is dat in pluimveestallen heel veel meer dieren zitten dan bijvoorbeeld in koeien- of varkensstallen. Vandaar de grote getallen overleden dieren. En het vluchtgedrag van kippen is zichzelf tegen de grond aan duwen in plaats van wegrennen. Dan blijf je zitten totdat de brand bij jou komt", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Volgens cijfers uit 2017 van de brandweer is kortsluiting de grootste veroorzaker van stalbranden. Volgens Hilhorst is het daarom van belang dat je de apparatuur vaak checkt: "Voorkomen kan je het natuurlijk nooit, maar als je zorgt voor goede apparatuur en die vaak checkt, is er weinig kans op kortsluiting. Plaats die apparatuur zo ver mogelijk van de stal." Het Verbond van Verzekeraars sluit zich daarbij aan. "Het begint aan de voorkant, dus goede risicoinspecties. Wij gaan langs boeren en pluimveehouders en kijken hoe de stal er bij ligt. Wat zijn de zwakke plekken en hoe kunnen we die oplossen?", aldus woordvoerder Rudi Buis.

Klopt het aantal 83 duizend?

Ouwehand baseert haar cijfers op mediaberichten en de brandweer. Je zou denken dat dat een betrouwbaar beeld geeft van de werkelijkheid. Het Verbond van Verzekeraars heeft pas begin 2019 de exacte cijfers van het aantal overleden dieren door stalbranden, maar geeft aan dat het goed zou kunnen. Wakker Dier houdt ook de aantallen overleden dieren bij en volgens hen klopt het aantal. "Er zijn vier grote stalbranden geweest dit jaar en daarbij zijn 83.000 kippen omgekomen", zegt Hilhorst.