Patiënten pakken liever de telefoon om in contact te komen met de huisarts, dan dat zij online de hulp inroepen van de arts. Dat blijkt uit de eHealth monitor 2016, een jaarlijks terugkerend onderzoek, dat is uitgevoerd door onderzoeksinstanties Nictiz en het Nivel.

De drempel om de digitale praktijk te bezoeken is te hoog. De gebruiker vindt de huidige systemen te ingewikkeld of zijn zich niet bewust van de mogelijkheden. Uit het onderzoek blijkt dat zestig procent van de huisartsen de mogelijkheid biedt om online een vraag te stellen. Slechts drie procent van de patiënten maakt hier gebruik van. De digitale praktijk bezoeken kan op twee manieren: na toestemming van de huisarts of na inloggen met Digi-D.

Toch biedt eHealth veel voordelen, concluderen de onderzoekers. Het online maken van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept kan vanuit huis worden geregeld. Daarnaast verkrijgen patiënten eenvoudig toegang tot hun eigen dossier.

Om eHealth te stimuleren is een maatschappelijke verandering noodzakelijk, is één van de conclusies van de eHealth monitor. Zorgaanbieders moeten het gebruik van digitale mogelijkheden stimuleren, onderwijsinstellingen moeten meer investeren in onderzoek die de drempel moet verlagen en opleidings- en beroepsverenigingen moeten training en nascholing over eHealth opnemen in het lesprogramma.

In EenVandaag spreken we met Johan Krijgsman, onderzoeker bij Nictiz. We gaan langs de huisartsenpraktijk van Hanneke Smits. Ze werkt al langere tijd met de online mogelijkheden en vertelt over de voor- en nadelen. Daarnaast een gesprek met diabetespatiënt Angela de Rooij. Zij is groot voorstander van dit soort online toepassingen en zij ziet nog veel meer mogelijkheden. 

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.