Dierenarts Saskia van Rooy, landelijk wereldberoemd, is de vrouw die de jacht op zwanen, en het illegaal toe-eigenen van zwanen, het leewieken, op de kaart heeft gezet. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar ze laat zich niet weerhouden. 

Kort geleden was ze weer getuige van jagers die volgens haar illegaal bezig waren, ze pakte haar camera en werd weer bedreigd. Niks bijzonders, dagelijkse kost voor haar, het filmpje al meer dan een half miljoen keer bekeken. 

Toch is er iets bijzonders aan de hand, de man is inmiddels geïdentificeerd en blijkt een gemeenteambtenaar van de gemeente Krimpenerwaard te zijn. 

Uiteraard is de gemeente om een reactie gevraagd, en die is gekomen, de burgemeester van Krimpenerwaard heeft laten weten dat de man ‘zich onvoldoende bewust was van het feit dat hij als ambtenaar te allen tijde een voorbeeldfunctie vervult’.

 

 

Onlangs verscheen ook een onderzoek van Universiteit Wageningen over de effecten van het verbod op zwanendriften voor de zwanenpopulatie. Er zijn niet meer zwanen gekomen door het verbod. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.