De jacht op knobbelzwanen in de provincie Zuid-Holland is per direct verboden door de rechtbank Den Haag. Dat is de uitkomst van een kort geding, aangespannen door Stichting Dierenradar van dierenarts Saskia van Rooy en de Faunabescherming.

De provincie had jagers vrijstelling verleend om knobbelzwanen af te schieten vanwege vermeende schade of verkeersongelukken. De dierenbeschermingsorganisaties zien dat regelmatig de beschermde Kleine Zwanen worden gedood en dat de schade reuze meevalt. Deze schade is met de inzet van diervriendelijke preventieve verjagingsmiddelen bovendien goed te voorkomen.

'Barbaarse martelmethoden'

De rechter heeft nu bepaald dat de provincie weliswaar knobbelzwanen mag laten afschieten, maar alleen voor een specifieke situatie waarbij aantoonbaar risico's bestaan.

Kijk & lees ook:

Dierenarts Saskia van Rooy van Stichting Dierenradar is dolblij met de uitspraak: "Eindelijk gerechtigheid. Dat hele afschieten en doodmartelen van zwanen moet stoppen. De provincie wil dat jagers gewonde zwanen met een slagwapen hersendood slaan en daarna met een steekwapen door de schedel de hersenen vernietigen. Dat is een ontoelaatbaar ernstig langdurig lijden van de zwanen, dat volgens vele deskundigen onacceptabel is. Gelukkig heeft de rechter een streep door deze barbaarse martelmethoden van de provincie gezet."

Jager met een aangeschoten zwaan, waarvan hij bij bewustzijn de nekwervels breekt. Foto: Saskia van Rooy.

Jachthonden verscheuren zwanen

De dierenarts, die eerder succesvol het zwanendriften wist te stoppen, vecht al jaren tegen de misstanden bij de jacht. Zwanen worden zwaargewond en aangeschoten achtergelaten en jagers breken illegaal de nek van nog levende aangeschoten zwanen. "Toezicht is er niet. Het leven wordt mij zuur gemaakt door jagers, boeren, bestuurders en de politie", zegt Van Rooy.  Eerder ontstond ophef over beelden die Van Rooy maakte van jagers die zwanen afschieten, waarbij de zwaan niet gelijk dodelijk geraakt wordt. Op de beelden zie je jachthonden de nog levende, zwaargewonde zwanen beetpakken en verscheuren.

Een jachthond grijpt een moederzwaan, jagers grijpen niet in. Foto: Saskia van Rooy.

Ook zie je jagers die de nek breken van aangeschoten zwanen. Het huidige verbod op afschieten geldt tot zes weken nadat de provincie een besluit heeft genomen op bezwaren tegen de zwanenjacht van Stichting Dierenradar en Faunabescherming.

Een aangeschoten jonge zwaan met een verbrijzelde vleugel, die vervolgens weer is losgelaten. Foto: Saskia van Rooy.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.