Nog voordat ze de havo afrondden, werden deze wereldverbeteraars ondernemer. Hoe? Ze ontwierpen een reep waar ook de bijen blij van worden.

"Wanneer je de biologische afbreekbare wikkel van de mueslireep in de grond stopt en het vergaat, blijven alleen de zaadjes over. Daaruit groeien de bloemetjes", Juliette Oomen (16) legt uit hoe de bij-vriendelijke sesamreep werkt. "We wilden iets leuks doen met groeipapier."

Bijen redden

"Ik hoop dat 'ie overal in de winkel komt en dat iedereen hem wil hebben", zegt Juliette. Samen met haar klasgenoten Ties van Helvoort (17), Marnix Sweegers (16) en Maryse Kiewiet (15) bedacht zij voor een schoolproject de B-bar. "We wilden een maatschappelijk probleem oplossen en kwamen vrij snel uit bij het uitsterven van de bij."

De verpakking van de reep trekt aandacht. Het helpen van de bij begint pas als de reep op is en je de verpakking in de berm gooit. Daarna is het hopen dat de zaadjes ontkiemen uitgroeien tot bloemen die de bijen dan weer weten te vinden zodat ze honing kunnen maken. De tieners lijken zo in te spelen op een irritante gewoonte van hun eigen leeftijdsgenoten.

Bekijk hier de tv-reportage.

Doorzetten

De jonge ondernemers zagen hun idee uitgroeien tot een eigen bedrijfje. Bij het traject International Business College dat zij op school volgen, blijft het namelijk niet bij het bedenken van een idee. "We hebben eerst marktonderzoek gedaan", zegt Juliette. "Hoe duur mogen de reep en de productiekosten zijn?"

Docent Patrick van den Berg begeleidde het groepje en begrijpt wel waarom ze zo succesvol zijn. "Ze werken goed samen, kunnen van elkaar op aan en het zijn doorzetters. Wij zeggen altijd: als het tegenzit moet je niet op je rug gaan liggen, dan moet je een andere manier gaan vinden en doorzetten", zegt hij.

Lees ook

Prijswinnend

Met de B-bar wonnen de tieners twee belangrijke prijzen van de stichting van Jong Ondernemen: de Disney-prijs voor het meest innovatieve product en de hoofdprijs voor beste Junior Company. De erkenning voor hun product geeft de tieners vleugels. "Als mensen die jou helemaal niet kennen enthousiast zijn, dan weet je dat ze het echt menen", zegt Juliette.

Het was niet moeilijk om de reep in de winkel te krijgen. Zowel met Tony's Chocolonely als Dille & Kamille gingen de leerlingen om de tafel. Bij Dille & Kamille in Breda is de reep nu al een tijdje te koop. Vestigingsmanager Ilse Peters is enthousiast. "Wij waren eigenlijk meteen verkocht. Om zo al met het milieu bezig te zijn, met dat bijen het moeilijk hebben en wat extra bloemen en voedsel kunnen gebruiken. Ik vind het echt een hartstikke leuk idee." De repen vliegen over de toonbank.

Jonge ondernemers

Patrick van den Berg vindt het niet uitzonderlijk voor jongeren om de schouders eronder te zetten voor het klimaat. "Ik denk dat deze generatie zich niet alleen bewust is van het feit dat ze iets moeten doen voor de aarde, maar dat ze ook bereid zijn om daar stappen in te nemen."

Quote schreef in 2017 al dat er een sterk stijgende lijn te zien is in het aantal jonge ondernemers. Tussen 2012 en 2017 verdubbelde dit aantal. Zij noemden het feit dat middelbare scholen ondernemerschap steeds meer stimuleren als een van de belangrijkste redenen voor deze stijging.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.