Door het uitsterven van bijen, hommels en vlinders dreigt een aanzienlijk deel van de wereldwijde voedselvoorraad te verdwijnen. Dat is onheilspellende boodschap uit het baanbrekende rapport dat geschreven is in opdracht voor de Verenigde Naties.

Het rapport is een wereldwijde inventarisatie van bestuivers, samengesteld door tachtig experts uit 124 verschillende landen. In het rapport komen harde cijfers naar voren: veertig procent van de 20.0000 onderzochte soorten bijen, vlinders en hommels worden met uitsterven bedreigd. Het mogelijke gevolg daarvan is dat een derde van alle voedselgewassen en daarmee de levens van miljoenen mensen op het spel staan.

We constateren een teruggang in veel soorten wilde bijen en vlinders in Noordwest-Europa en Noord-Amerika. De diversiteit neemt ook af

Er zijn diverse oorzaken voor de bijensterfte maar het merendeel ervan wordt veroorzaakt door de mens. 

In EenVandaag spreken we met Koos Biesmeijer, één van de tien hoofdauteurs van het rapport. Volgens hem is het rapport heel belangrijk omdat de overheden nu ook op de hoogte worden gebracht van de situatie en actie kunnen ondernemen.

(Foto: Louise Docker)

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.