"Heel Europa schreeuwt om bijen", zo zei het AD. We hebben de nuttige insecten namelijk hard nodig. In een video vertelt imker Peter dat een groot deel van ons voedsel er zonder de bij niet eens zou zijn. "Ze hebben vastgesteld dat toch wel 30 procent van wat wij consumeren, bestoven moet worden door bijen." Daarbij gaat het niet alleen om gewassen, maar bijvoorbeeld ook onze koekjes, ons ijs en onze hamburgers. Indirect zouden zij allemaal een bij nodig hebben. Klopt dat?

In totaal zijn er ongeveer honderd gewassen die dienen als onze voeding. Dat vertelt Marcel Dicke, hoogleraar Insectenkunde aan de Wageningen Universiteit. "Van die honderd planten waarmee we de wereldbevolking voeden, zijn er zo’n 70 tot 75 die bijen nodig hebben voor bestuiving."

Bijen zijn echter niet de enigen die planten bestuiven. Dat vertelt Tjeerd Blacquiere, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit. "Dierlijke bestuivers kunnen bijen zijn, maar ook andere insecten." Volgens Blacquiere kunnen ook een aantal zoogdieren bestuiven, zoals vleermuizen, kolibries of andere vogels. "Toch nemen bijen van die bestuivers wel het belangrijkste deel voor hun rekening: zeker 90 procent."

Maïs en tarwe

Dan volgt de rekensom. Hoeveel van ons voedsel is daadwerkelijk afhankelijk van de bij? Volgens hoogleraar Marcel Dicke worden 72 procent van alle gewassen bestoven door bijen, maar die zijn niet allemaal even belangrijk voor ons voedsel. "Maïs of tarwe zijn belangrijker dan bijvoorbeeld aardbeien, appels of amandelen." Als je dat meeneemt, blijft er ongeveer 35 procent van al het voedsel over dat afhankelijk is van bijen voor bestuiving.

35 procent bestoven, 10 procent afhankelijk

Deze gewassen zijn niet helemaal kansloos zonder de bij, vertelt Tjeerd Blacquiere. "Er zitten ook gewassen bij die maar voor een heel klein deel afhankelijk zijn. Als er geen insectenbestuivers zijn, dan zal nog 90 procent van die zaden gewoon geproduceerd worden." Volgens Blacquiere is de verbetering die je krijgt door insectenbestuiving dus eigenlijk maar 10 procent.

We kunnen concluderen dat de uitspraak van imker Peter klopt. Zelfs iets meer dan de beweerde 30 procent van onze gewassen, namelijk 35 procent, wordt bestoven door bijen. Dat betekent echter niet dat we zonder bijen al dat voedsel kwijt zouden raken. Als dat gebeurt zouden we zo'n 10 procent moeten inleveren.