Misschien is het wel een van jouw voornemens voor 2020: minder vliegen. Oud-weervrouw Margot Ribberink besloot helemaal te stoppen toen ze zag hoeveel CO2 ze uitstoot met een vlucht naar Barcelona. "Dat kan niet meer."

Tijdens de 28 jaar dat Ribberink als weervrouw werkte veranderde haar blik op klimaat. Sinds een jaar zet ze zich als duurzaamheidscoach in voor het klimaat. Bij de oud-weervrouw ging het geleidelijk: stoppen met vliegen. "Ik ben al jarenlang met klimaatverandering en duurzaamheid bezig ben. Wat kan ik daaraan doen?"

Alternatieven

Volgens Ribberink zijn er veel opties voor duurzame mobiliteit. Voor de kleine afstanden gebruikt ze een elektrische fiets en laat zij ook de auto vaker staan. De oud-weervrouw langzaam gewend geraakt aan het reizen met de trein. "Na de spits kan je rustig zitten en je laptop openklappen om wat te werken. Dat kan in de auto niet."

Ze vindt het niet erg dat ze nu geen verre reizen meer kan maken met het vliegtuig omdat ze veel van de wereld gezien heeft. In het verleden heeft Ribberink veel reizen naar Amerika gemaakt om tornado's te jagen. "Voor mij is het genoeg geweest. Ik hoef dat niet meer."

Moedeloos door negativiteit? 'Ik kijk vooruit'

De oud-weervrouw wordt er soms moedeloos van: beelden van over de hele wereld die laten zien wat er gebeurt door klimaatverandering. Ribberink voelt dan ook meer zorg dan schaamte bij het vliegen.

"Ik kijk vooruit. Ik kan niet in mijn eentje de klimaatverandering stoppen. Maar ik denk dat heel veel druppels de gloeiende plaat samen minder warm kunnen maken."

Lees ook

"Ik voel meer zorg dan schaamte bij het vliegen", zegt Ribberink.

'Mensen zijn geneigd vast te houden aan wat fijn is'

Ribberink snapt de weerstand die mensen voelen om iets aan hun gewoontes te veranderen. "Mensen zijn geneigd dingen vast te houden omdat het zo fijn is." Maar ze vindt dat er verschillende opties zijn om te verduurzamen.

Volgens Ribberink is een schrikreactie wel nodig om de volgende stap te kunnen zetten. Daarom laat ze via de de site van Milieu Centraal zien hoeveel CO2 mensen uitstoten met een vlucht. "Dat weten veel mensen niet."

Margot Ribberink krijgt vaak vragen over haar vliegschaamte.

'Belangrijk om hoop te houden'

Tijdens haar werk als coach merkt Ribberink dat veel mensen moe zijn van het slechte nieuws over het klimaat. Zij probeert dan ook voor positiviteit te zorgen.

Volgens Ribberink hebben we hoop nodig, hoop dat mensen samen klimaatverandering nog kunnen afremmen. "Als we die hoop niet meer hebben denk ik dat mensen niet in beweging komen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.