Grijze, regenachtige, koude dagen: het is herfst en het is overduidelijk. En het wordt nog erger, want de winter komt eraan. Het stemt niet bepaald vrolijk, maar 'taaltovenaar' Derek Otte brengt vandaag wat zon in de dag. 'Alles komt altijd weer goed' is zijn lijfspreuk en daarover gaat zijn betoog als De Optimist.

"Je merkt het op straat," zegt Otte. Hij heeft het over de winterdip.  "Mensen lopen ineengedoken, zijn opgefokt en kortaf." Maar al wordt alles om ons heen grijs, al zien we de natuur afsterven, het komt allemaal weer goed. "Zelfs als het hopeloos lijkt." Het is misschien wel zijn belangrijkste lijfspreuk.

Optimist Derek Otte bij Radio EenVandaag

Spoken word

Otte is sinds begin dit jaar stadsdichter van Rotterdam en staat bekend om zijn dichtkunsten, versjes, verhalen, beeldspraak en 'spoken word', een vrije voorgedragen dichtvorm. In dat laatste geeft hij ook les op de Hogeschool Rotterdam. Hij heeft het vak daar zelf opgezet, en dat terwijl hij diezelfde school vroegtijdig verliet. 

Zo zijn er wel meer tegenstellingen in zijn leven. Hoewel hij nu veel geluk en plezier hij uit taal haalt, was dat vroeger wel anders. Hij stotterde namelijk, maar nu is dat geen probleem meer. Dat blijkt wel uit de verhalen die hij in dichtvorm en spoken word op social media verkondigt.

'Tough love'

Aanstaande zaterdag presenteert hij (na de bundel Regelgeving) alweer zijn tweede boek: TOFLOF, de 'Rotterdamse versie' van de Engelse uitdrukking 'tough love'. Een bundeling van oneliners, versjes en korte verhalen over liefdes die niet willen lukken. Daarnaast is Otte populair op het online platform Instagram, waar hij zijn werk regelmatig plaatst.

Meer optimisme nodig? Alle Optimisten zijn HIER terug te vinden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.