Het pollenseizoen is door de lange, koude winter later begonnen dan andere jaren. Het pollenseizoen wordt hierdoor korter, maar wellicht intenser dan anders. Wordt dit jaar daardoor erger voor hooikoortspatiënten dan andere jaren? En wat kun je er tegen doen?

Een late winter heeft als voordeel dat hooikoortspatiënten langer verschoond blijven van tranende ogen, volgelopen bijholtes en vervelende hoofdpijnen. Maar leven de voordelen wel op tegen de nadelen? Deskundigen voorzien mogelijk een grote pollenactivititeit omdat verschillende boomsoorten gelijktijdig pollen beginnen af te scheiden, waar ze dat normaal gesproken meer gespreid doen. Essen, Berken, Haagbeuken en Wilgen staan nu grotendeels gelijktijdig in bloei. De natuur haalt kortom de schade in, met vervelende gevolgen voor hooikoortspatiënten. Vooral berken brengen momenteel sterk allergeen pollen in de lucht, meldt de website Pollennieuws.

Wanneer heb je het meest last van pollen?

Begin mei is traditioneel de moeilijkste tijd voor hooikoortspatiënten. Bomen zijn dan nog niet uitgebloeid, en de graspollen worden dan al actief. Eind juni nemen de klachten over graspollen weer af, maar kunnen nog de hele zomer aanhouden. Maar door de gelijktijdige activiteit van verschillende boomsoorten zou april ook wel eens een pollenrijke maand kunnen worden.

Wat kan ik doen om mezelf te beschermen tegen boompollen?

  • Weet welke bomen klachten kunnen veroorzaken. Een overzicht van bomen die pollen afscheiden vind je hier.
  • Ga met auto of openbaar vervoer. Op de fiets of te voet kom je sneller in aanraking van pollen van straatbomen
  • Sluit ramen en deuren af met speciale horren. Wil je je huis luchten, doe dat dan ’s ochtends.
  • Doe als Lammert, en eet een pissebed

Meer tips? Kijk dan bij onze collega’s van Radar.

Hooikoorts: wat is het en hoe ga je ermee om?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.