Het ministerie van Defensie moet binnen drie weken erkennen dat Defensiepersoneel jarenlang is blootgesteld aan giftige stoffen. Dat zegt letselschade-advocaat Rob Bedaux, die de grootste groep slachtoffers vertegenwoordigt die ziek zijn geworden na blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op militaire bases van Defensie.

Als dat niet gebeurt, start de advocaat namens de slachtoffers een rechtszaak tegen de Staat. De zaak kwam in de belangstelling na publicaties in onder meer EenVandaag, waarbij ernstig zieke Defensiemedewerkers hun beklag deden over de gang van zaken. 

Minister Jeanine Hennis van Defensie liet toen weten geen concrete aanwijzingen te hebben dat medewerkers structureel zijn blootgesteld aan te hoge concentraties gevaarlijke stoffen.

Maar Defensie was volgens Bedaux al 15 jaar op de hoogte van het gebruik van het kankerverwekkende Croom 6. Ongeveer 100 zieke oud-medewerkers meldden zich bij letselschadeadvocaten en eisen schadevergoeding. 

In de studio is advocaat Rob Bedaux te gast.

Chroom-6

Oud-medewerkers zeggen sinds 1984 jarenlang te zijn blootgesteld aan te hoge concentraties giftige stoffen. Het gaat om Chroom-6, asbest, verarmd uranium en benzeen. De giftige stoffen kwamen vrij tijdens het reinigen, repareren en verven van Amerikaanse tanks en ander oorlogstuig. 

Dat stond opgeslagen in NAVO-depots in Brunssum, Eygelshoven, Coevorden, Ter Apel en Vriezenveen.

Onvoldoende bescherming

De monteurs en spuiters zeggen dat Defensie onvoldoende bescherming heeft geboden tegen de giftige en kankerverwekkende stoffen. Bovendien heeft de organisatie haar personeel niet gewaarschuwd terwijl het wist dat er te hoge concentraties Chroom-6 aanwezig waren in de werkplaatsen.

Wiki PX10

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.