Het ministerie van Defensie opent een meldpunt voor defensiemedewerkers die gezondheidsklachten hebben opgelopen nadat ze in aanraking zijn gekomen met de giftige stoffen van een 'burnpit'. Maar de vraag is of deze militairen zich ook gaan melden.

Het is niet het eerste meldpunt over 'burnpits'. Jurist Ferre van de Nadort opende een paar weken geleden een meldpunt voor veteranen die gezondheidsklachten hebben gekregen nadat ze in aanraking zijn geweest met de giftige stoffen die vrijkomen bij deze verbrandingskuilen.

In een paar weken tijd hebben zich inmiddels ruim 162 mensen gemeld. "En ook vanmorgen kwamen er weer tien mensen bij, dus het loopt nog steeds op." Daarnaast kwamen er ruim 500 tips binnen van mensen die mee op uitzending waren.

Weinig vertrouwen in defensie

Van de Nadort vraagt zich af of (ex)-militairen zich ook gaan melden bij Defensie. "Er is weinig vertrouwen in de manier waarop Defensie dit soort zaken oppakt. Veteranen willen graag een onafhankelijk onderzoek en je kunt je afvragen hoe onafhankelijk dit onderzoek is omdat je het bij het ministerie zelf moet melden."

De jurist hoopt dat militairen die zich bij hem gemeld hebben en nu kampen met gezondheidsklachten gemonitord worden in het ziekenhuis, zodat vast kan worden gesteld of ze inderdaad ziek zijn geworden als gevolg van de 'burnpits'. Zo kan een stap worden overgeslagen en mogelijke slachtoffers sneller worden geholpen.

"Als blijkt dat er een causaal verband is tussen de stoffen die in Afghanistan in de lucht zaten en de ziekte van de veteranen, dan hebben zij recht op een uitkering."

Tv-reportage EenVandaag: in Amerika speelt de discussie over burnpits al langer

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.