Het ministerie van Defensie eist van zieke militairen die een claim indienen dat zij zelf bewijzen ooit gewerkt te hebben bij Defensie, zelfs als ze tientallen jaren hebben gediend. “Ronduit beledigend”, vindt Jasper van Dijk, woordvoerder Defensie van de SP. “Het is natuurlijk van de zotte. Defensie moet gewoon zijn eigen administratie op orde hebben. Nu worden slachtoffers gedwongen om ingewikkelde procedures door te lopen.”

Jan de Bruin van Claimzorg Letselschade Haaglanden, staat honderden militairen bij die ziek zijn geworden door het onbeschermd werken met de kankerverwekkende wapenreinigingsolie PX10. Hij beklaagde zich bij Defensie over het feit dat Defensie claims als verjaard beschouwd en dat militairen een ingewikkelde procedure moeten starten om hun dienstverband aan te tonen. De Bruin vindt dat het Defensie niet past om als werkgever zo met militairen om te gaan die het Vaderland hebben gediend. De Secretaris-Generaal van Defensie vindt de klacht onterecht. In een brief aan Claimzorg stelt hij de procedure niet ingewikkeld te vinden en acht hij het noodzakelijk om claims goed te kunnen beoordelen. Er is volgens de SG geen sprake van ‘onbehoorlijk handelen’.

Van Dijk daarentegen vindt de procedure wel vermoeiend voor zieke militairen en hun nabestaanden. “Dat je als oud-medewerker via ingewikkelde procedures moet bewijzen dat je bij Defensie hebt gewerkt is frustrerend en vermoeiend, zeker als mensen al ziek zijn geworden. De minister moet hier echt mee aan de slag. Als werkgever dient zij haar personeel met het grootste respect te behandelen, zeker als zij door hun werkzaamheden ernstig ziek zijn geworden.”

Wiki PX10

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.