Defensiewoordvoerder van regeringspartij PvdA Angelien Eijsink en Kamerlid Jasper van Dijk stellen Kamervragen aan minister Hennis van Defensie over het gebruik van schoonmaakmiddel PX-10 in het leger. Dit naar aanleiding van een uitzending van Dossier EenVandaag waaruit bleek dat tientallen militairen jarenlang met dit middel hebben gewerkt.

Eijsink wil weten waarom de Kamer niet geïnformeerd is over schadelijke effecten voor de gezondheid van PX-10. Ook wil ze weten waarom er ondanks dat in 1976 al bekend was dat er gezondheidsricico’s kleven aan het middel, toch besloten is het te blijven gebruiken. Van Dijk wil weten of Defensie metingen heeft gedaan in de periode 1973-1993.

Verschillende militairen zeggen ziek te zijn geworden door het werken met PX-10. Defensie wijst claims daarover af op basis van rapporten van het RIVM. Maar in de uitzending van Dossier EenVandaag leveren buitenlandse experts kritiek op deze onderzoeken.

Beide Kamerleden willen meer duidelijkheid hierover. Eijsink vraagt de minister of ze de RIVM-rapporten opnieuw tegen het licht wil houden.

Minister Hennis van Defensie is vanavond te gast in het programma Oog in Oog.

De uitzending van Dossier EenVandaag kunt u hieronder terugkijken. De Kamervragen vindt u daaronder terug. 

Lees ook