Gemeenten krijgen het volgend jaar voor hun kiezen. Ze worden verantwoordelijk voor de jeugdzorg, de ouderenzorg en jonggehandicapten. 

Het Rijk bezuinigt en draagt al die taken over. Gemeenten moeten het gaan doen, maar met fors minder geld. Op huishoudelijke hulp wordt 40% gekort, op begeleiding van ouderen en gehandicapten een kwart en op de jeugdzorg 15%. Vorige week werd bekend dat staatssecretaris Van Rijn met extra geld over de brug komt om knelpunten op te lossen, maar het is nog niet duidelijk of dat genoeg is.

Gemeenten hebben nog geen idee hoeveel zorg ze moeten verlenen, hoe zwaar die zorg is, hoeveel geld die gaat kosten en hoeveel geld ze daarvoor krijgen. We gaan op stap met de wethouder van Stadskanaal. Deze Groninger gemeente met veel werkloosheid en veel ouderen heeft de meeste sociale voorzieningen per inwoner in Nederland.

Hoe gaat Stadskanaal deze klus klaren? In EenVandaag een gesprek met wethouder Jan-Willem van de Kolk. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.