Gaat er dan eindelijk iets structureel veranderen in de jeugdzorg? Al jaren slagen we er als maatschappij niet in om kinderen en jongeren voldoende te beschermen. Gemeenten krijgen nu extra geld van het kabinet voor deze kwetsbare groep.

Mariëlle Bruning, hoogleraar jeugdrecht aan de Universiteit Leiden, is blij met het toegezegde extra geld. "Er wordt eindelijk erkend dat er al jaren hele grote tekorten zijn. Maar nu moet goed gekeken worden naar hoe dat geld wordt ingezet."

Financiële belangen

Volgens Bruning is er namelijk een risico dat de extra miljarden door gemeenten niet voor jeugdzorg worden gebruikt. "Gemeenten hebben overal tekorten. Het geld zal dus echt gelabeld moeten worden voor jeugdzorg en er moet goed gemonitord worden waar het heen gaat. Want nu is het soms zo dat financiële belangen meespelen in waar kinderen terecht komen. De behoeften van het kind staan nu niet voorop", zegt Bruning.

Zelf kent ze veel gevallen van falende jeugdzorg door geld tekort bij gemeenten. "Er zijn jongeren die op een gesloten afdeling zitten, waar de deur echt op slot gaat, omdat er op een afdeling met de deuren open geen plek voor ze is, terwijl dat wel veel beter voor ze zou zijn." Daarnaast lopen de wachtlijsten op, tot soms wel jaren.

Lees ook

Lichtere zorg misschien zelf betalen

Om dat te veranderen, moet er volgens Bruning ook kritisch gekeken worden naar wat er allemaal onder jeugdzorg valt. "Nu is dat alles, van zware, complexe zorg, tot lichtere vormen zoals dyslexiezorg", legt Bruning uit.

"En een groot deel van het budget gaat op aan lichte vormen en niet effectief bewezen interventies als bijvoorbeeld paardencoaching. We moeten met z'n allen nadenken over hulp waarvan we vinden dat ouders zelf iets moeten bijdragen, of zelfs helemaal zelf moeten betalen. Want je komt anders niet rond", zegt Bruning.

Lees ook

Zware zorg terug naar Rijk

Daarbij zou het weghalen van zwaardere zorg bij gemeenten ook een oplossing zijn, denkt Bruning. "Een grote wijziging is nodig. Voor de zwaarste vormen van zorg, zoals jeugdbeschermingsmaatregelen die via de rechter worden opgelegd, moeten we naar landelijk uniform beleid, met landelijke prijzen. Net als bij gesloten jeugdhulp en jeugd-GGZ.

Ook aan personeel is grote behoefte: "Hoogopgeleide hulpverleners als kinderpsychologen en -psychiaters, die specialistische hulp kunnen verlenen. En de mensen die we al hebben, moeten meer tijd en ruimte krijgen en minder administratieve rompslomp."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.