In 2012 wordt het Groningse dorpje Huizenga opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 3.6 op de schaal van richter. Zo’n zware aardbeving heeft de provincie nog niet meegemaakt en het is het startpunt voor een felle discussie over gaswinning in de regio. 

Vooralsnog wordt er in 2015 39,4 miljard kuub gas gewonnen in Groningen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken beslist deze zomer of dat teruggedrongen wordt naar 35 miljard kuub, een vurige wens van de Groningers.

Jarenlang hebben de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de Rijksoverheid voornamelijk gekeken naar de opbrengst van het gas en niet naar de veiligheid van de inwoners. En dat zorgt in Groningen voor heftige protesten tegen het Haagse beleid.

Welke toekomst heeft de gaswinning in de provincie Groningen? Daarover gaan twee prominente provinciepolitici met elkaar in debat. Bram Schmaal, lijsttrekker Groninger Belang kruist de degens met William Moorlag, lijsttrekker van de PvdA.

Radio EenVandaag live vanuit Groningen

Op 18 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Radio EenVandaag reist het land door om te peilen wat er in alle delen van het land leeft.

Het laatste uur van Radio EenVandaag komt live vanuit het News Café in Groningen. Met Ecco van Oosterhout van Oog Radio en TV:

Het uur wordt van muziek voorzien door lokale helden Bert Hadders en de Nozems: