Eén van de mooiste Friese evenementen is het traditionele skûtsjesilen met platbodems over de meren en wateren van Friesland. Iedere zomer strijden 14 originele tjalken elf dagen lang tegen elkaar op de Friese meren. Een armada van boten en bootjes vaart naar de wedstrijdplek. EénVandaag volgt de laatste week van het skûtsjesilen Hilda Boesjes uit Lemmer.

Zij is de eerste vrouw binnen het bestuur van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS), de officiële instantie die dit aloude evenement organiseert. Hilda geniet in de nautische wereld de nodige bekendheid. Zo was ze ondermeer betrokken bij de organisatie van het watersportfeest Friesland Vaart en de Friese Havendagen. We meren met haar af in Woudsend en Lemmer en de finishplaats Sneek. Aan boord van het skûtsje van Woudsend, de Klaas van der Meulen, volgen we de wedstrijd met schipper Ype van der Meulen, afkomstig uit een geslacht van Friese schippers. Voor hem is het meedoen aan de wedstrijd een familietraditie geworden. Maar het skûtsjesilen gaat ook met zijn tijd mee: ze zijn dit jaar voor het eerst uitgerust met een track and trace systeem, waarmee de wedstrijd te volgen is op internet. De belangstelling uit het buitenland is groot.

Skûtsjes zijn van oorsprong oude zeilvrachtschepen waarmee in Friesland eeuwenlang vracht over het water werd vervoerd. In de 19e eeuw waren er al wedstrijden mee. Als de boeren geen vracht hadden, konden schippers op die manier wat bijverdienen. Vaak schreven kasteleins een wedstrijd uit, bijvoorbeeld als er kermis was. In de jaren ‘50 kon een beroepsschipper geen skûtsje meer in de vaart houden. Er kwamen stichtingen die eigen skûtsjes onder hun hoede namen.

De Week van...Het skûtsjesilen