Wat is er nog over van Obama’s presidentschap? Morgen worden in Amerika de midterm elections gehouden: Amerikanen mogen een nieuw Huis van Afgevaardigden (het equivalent van de Tweede Kamer in Nederland) en een fors aantal leden van de Senaat kiezen. 

De kans is groot dat in beide huizen de Republikeinen de meerderheid krijgen. Veel Democratische senatoren willen momenteel niet gezien worden met Obama, hij wordt als besmettelijk gezien. Het afgelopen jaar is de populariteit van de president gedaald omdat veel Amerikanen hem als te academisch en afstandelijk zien, terwijl zij van hem veel meer daadkracht verwachten bij de aanpak van Ebola, de strijd tegen IS en eerder in het Syrie-conflict.

De economie, vaak een reddingsboei voor een noodlijdend president, loopt ook niet echt fantastisch. Bladdert de reputatie van Obama af? Was de hoop en het optimisme dat hij bij zijn aantreden in 2008 uitstraalde misschien wel overtrokken? Heeft vooral Europa teveel van hem verwacht? We spreken Amerika-deskundige Koen Petersen over de verloren magie van Barack Obama.

In Radio EenVandaag een gesprek met correspondent Michiel Vos.