De beelden zijn prachtig, maar de werkelijkheid stemt niet vrolijk. De Titanic, het legendarische schip dat nooit zou zinken maar het toch deed, is weer bezocht door duikers. Maar wat blijkt: het schip dreigt volledig te vergaan.

Voor het eerst in 15 jaar doken onderzoekers richting het schip. Zij troffen heel wat anders aan dan bij het vorige bezoek. Een metaal etende bacterie tast het schip enorm aan.

De Britannic

15 jaar terug heerste nog optimisme en werd zelfs gesproken over het mogelijk omhoog takelen van het 4 kilometer diep liggende schip. Maar, nu is men uitermate pessismitisch over of het schip überhaupt zal voortbestaan.

Wat niet iedereen weet, is dat de Titanic onderdeel uitmaakte van drie 'onzinkbare' schepen van de White Star Line-rederij. Maar ook een andere van die drie mega-schepen zonk, slechts 3 jaar later in 1915: de Britannic. Nederlander Pim van der Horst dook 100 jaar later als een van de eersten met een internationaal team om dat schip te bezoeken.

Lees ook

Niet zomaar toestemming voor een duik

Van der Horst noemt de duik naar de Britannic, die in Griekse wateren zonk en nu op zo'n 120 meter diep ligt, vergelijkbaar met een beklimming van de Mount Everest. "We zijn 100 jaar na het zinken van het schip gaan duiken. Dat mag niet zomaar. Je moet toestemming krijgen van de Griekse autoriteiten. Er gaat dan ook iemand met je mee, zodat ze weten dat je niet zomaar spullen steelt of kapot maakt. Al met al zijn we 3 tot 4 jaar bezig geweest om toestemming te krijgen voor de missie."

Het schip is er relatief goed aan toe, maar minder goed dan de Titanic. Volgens Van der Horst is dat verklaarbaar: "Het schip ligt veel minder diep. Hoe dieper in de zee, hoe kouder het water en dat conserveert beter. Ook is er minder zuurstof op grotere diepte."

'Het ging lang zo goed'

Inmiddels is Van der Horst twee keer bij de Britannic geweest en houdt hij ook de situatie rondom de Titanic gespannen in de gaten. "Ik ben heel benieuwd naar hoe die bacterie terechtgekomen is in het schip. Het is pure pech, want het ging zo lang zo goed met het gezonken schip."

Van der Horst is inmiddels een expert op het gebied van de Britannic, maar de Titanic ziet hij zichzelf niet bezoeken. "Die ligt veel dieper, daar moet je eerst met een onderzeeër naartoe."

Radio-interview: de Titanic dreigt te vergaan, een gesprek met duiker Pim van der Horst

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.