Overlevenden van de ramp met de Titanic wisten het zeker: een van hun mededrenkelingen seinde vanuit de reddingssloep met een elektrische wandelstok naar een schip. Het bleek geen fabel: de wandelstok dook onlangs op en wordt nu zelfs geveild.

Traumatische ervaringen willen nog wel eens het geheugen beïnvloeden, waardoor ooggetuigen van heftige gebeurtenissen soms herinneringen hebben van dingen die niet zijn gebeurd. Het verhaal van de lichtgevende wandelstok leek zo'n verhaal. Tot hij opdook op een veiling in New York.

Seinen naar een reddingsschip

Het blijkt dat het gaat om de wandelstok van Titanic-overlevende Ella White. De stok was voor die tijd een behoorlijk stukje innovatie, want de bakelieten kop kon door middel van batterijen licht geven.

De lichtgevende wandelstok van de Titanic
Bron: LiveAuctioneers
De elektrische wandelstok van Ella White.

Ella White was een van de 2227 opvarenden van het legendarische stoomschip dat in de nacht van 14 op 15 april 1912 op een ijsberg liep en zonk. Ze wist het schip te verlaten met een reddingssloep en nam de stok mee. Toen een reddingsschip passeerde, aarzelde ze niet en gebruikte ze de stok om te seinen. Met succes: de opvarenden van reddingssloep 8 werden allemaal gered.

Tussen de 300.000 en 500.000 dollar

Het verhaal was al een tijdje bekend, maar de stok bleef spoorloos. De kleinzoon van Ella White, de 59-jarige Brad Williams, bracht hem echter vorige maand naar Guernsey's Auction House waar hij op 19 juli geveild zal worden. Het ding had jarenlang in een parapluhouder gestaan.

Williams doet met moeite afstand van het familiestuk, maar zo zegt hij: "Ik moet ook mijn rekeningen betalen." Hij zal de opbrengst gebruiken om de studies van zijn kinderen te betalen. 107 jaar na de ramp met de Titanic werkt de lichtgevende wandelstok het overigens nog steeds. Volgens het veilinghuis moet hij tussen de 300.000 en 500.000 dollar opbrengen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.