Al sinds 1647 ligt schip De Haarlem op de bodem van de zee bij de Tafelbaai, Zuid Afrika. Het schip verging toen het op weg was naar Nederland vanuit Oost-Indië. Nu, 372 jaar later is het VOC-schip gevonden door archeoloog Bruno Werz.

De Nederlandse overheid heeft Zuid-Afrika aangeboden te helpen bij het bergen van het oude VOC-schip. Dat schrijft de Zuid Afrikaanse krant de Times. Maar, er zit wel een addertje onder het gras: Nederland helpt alleen als het schip Nederlands eigendom blijft.

Kaap de Goede Hoop

Het schip zonk enkele jaren voordat Jan van Riebeeck voet aan wal zetten bij Kaap de Goede Hoop. De Nederlandse maritiem archeoloog Bruno Werz zegt er 95 procent zeker van te zijn dat het om dit schip gaat en wil graag voorwerpen uit het schip opduiken. De Nederlandse overheid wil verder onderzoek en opgravingen betalen, maar stelt wel eigenaar te zijn van het gezonken schip en de inhoud. Een medewerker van het Nederlandse consulaat in Kaapstad laat weten dat het Nederland niet zozeer om de voorwerpen is te doen als wel om het feit dat ze willen dat het onderzoek zorgvuldig gebeurt.

Het vergaan van het schip betekende het begin van de kolonisatie van Zuid-Afrika. Een deel van de bemanning slaagde er in aan wal te komen en startten er een kleine kolonie waar ze een jaar verbleven. Dat vormde de basis van Kaap de Goede Hoop.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.