Het is uitzonderlijk dat twee duikers tegelijk omkomen bij een ongeluk. Dat is wel wat gebeurde in Grevelingenmeer in Zeeland, eind mei. Wat er precies is misgegaan, is nog een raadsel, zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie.

Per jaar overlijden 4 tot 5 Nederlanders tijdens het duiken. Soms door iets onverwachts onder water, maar vaker door domme pech: een hartaanval bijvoorbeeld. Daarnaast gebeuren er tientallen ongelukken die niet dodelijk zijn, en die niet in de media komen. Verslaggever Laura Kors bekijkt een week lang wat er kan gebeuren tijdens het duiken, én hoe een ongeval zo goed mogelijk te voorkomen is. 

Aflevering 1: Decompressieziekte

In veel van de gevallen lopen duikers de caissonziekte, ook wel decompressieziekte, op. Luchtbellen in het bloed kunnen leiden tot ernstige klachten. Dat ondervond ook ervaren duikfanaat Barend de Lange: "Ik voelde mezelf ineens duizelig worden. Toen dacht ik: dit is raar, dit heb ik nog niet eerder gehad." 

Barend de Lange

Aflevering 2: Neeltje Jans

Bij veel ongelukken speelt de gezondheid van de duiker een rol. Iemand wordt onwel, met alle gevolgen van dien. De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij maakt dit te vaak mee en begon daarom een voorlichtingscampagne. Verslaggever Laura Kors bezocht de KNRM op Neeltje Jans. 

Aflevering 3: De drukkamer

Mysterieuze duikongelukken zijn, zoals gezegd, zeldzaam. Bij de decompressieziekte krijgt de duiker belletjes in het bloed door te snel opstijgen. Rob van Hulst is fanatiek duiker, gerenommeerd duikarts en professor in het AMC in Amsterdam. Hij behandelt duikers in zijn drukkamer.

De drukkamer van Rob van Hulst