Veel Syriërs ontvluchten hun land en komen naar Europa. Syrië is niet langer één land, het is opgedeeld in verschillende machtsgebieden, en dat betekent dat mensen om verschillende redenen vluchten.

In Radio EenVandaag zoomen we de hele week in op die verschillende delen.

Vandaag zoomen we in op de lappendeken aan rebellengroeperingen. Wat stelt het Free Syrian Army nog voor? En hoe sterk is Al Nusra, het Syrische filiaal van Al Qaida inmiddels? We vragen het aan de Vlaamse journalist en documentairemaker Majd Khalifeh. Hij volgt de strijd in Syrië op de voet en belt dagelijks met zijn contacten op het strijdtoneel.

Ook horen we het verhaal van Aus, tandarts te Al Ghouta, voorstad van Damascus. Het gebied is volledig van de buitenwereld afgesloten door het leger van Assad. Hierdoor is er geen elektriciteit en stromend water meer. Desondanks weten de bewoners elektriciteit te maken door plastic afval te verhitten en hieruit na een destillatie-proces brandstof uit te fabriceren waarmee te een generator aandrijven. Bekijk het filmpje hieronder om te zien hoe dat gaat.

Het filmpje hieronder toont een tweede inventiviteit in Al Ghouta: een wasmachine met fietsaandrijving.

Op de onderstaande foto’s zie je de antenne en de installatie waarmee Aus internetverbinding met Radio EenVandaag weet te krijgen.

   

In samenwerking met Thomas van Linge maakte EenVandaag onderstaande conflict-map. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.