Van eenmanszaken tot bv's en verenigingen, deze week bestaat het Handelsregister van de Kamer van Koophandel 100 jaar. Een mooi moment om eens te kijken welke bedrijven zich als eerste en als laatste inschreven.

Sinds de oprichting van het Handelsregister in 1921 komen er elke dag bedrijven bij, jaarlijks gemiddeld zo'n 77.051. Op 1 maart 2021 stond de teller op 2.190.237 economisch actieve vestigingen in Nederland.

Eerste inschrijving ooit

Precies 100 jaar geleden werd Thiessen Wijnhandel de eerst geregistreerde onderneming in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het van oorsprong Bourgognehuis, dat al 300 jaar bestaat, is volgens bedrijfsleider Gerry Habets een begrip in hartje Maastricht.

Als jong broekie ging Gerry in 1991 bij Wijnhandel Thiessen aan de slag. "Ik had helemaal geen verstand van wijn, maar toen ik de authentieke wijnkelders zag, voelde ik meteen een klik", vertelt hij. In 2003 werd het familiebedrijf overgenomen door Marcel Mourman, die zelf vanwege corona al maanden niet in de zaak kan staan. De dagelijkse leiding binnen het bedrijf is nu in handen van Gerry, samen met Gerard Mertz.

Bedrijfsleider Gerry Habets van Thiessen Wijnhandel
Bron: eigen foto
Bedrijfsleider Gerry Habets van Thiessen Wijnhandel

'Iets om trots op te zijn'

Gerry is er trots op dat 'zijn' wijnhandel het eerste bedrijf in het Handelsregister is. "Tijdens onze wijnproeverijen staan we er altijd even bij stil en laten we het inschrijfdossier zien. Dat hangt aan de muur bij de proeflokalen."

Terugkijkend op de afgelopen jaren, realiseert Gerry hoeveel er is veranderd. "Wijn an sich al. Vroeger werd het alleen gedronken door welgestelden, arbeiders dronken bier. Het was ook alleen bij wijnhandelaren te krijgen, terwijl nu meer dan 70 procent bij een supermarkt wordt gekocht." Hoewel het bedrijf ook is geraakt door de coronacrisis, en zelfs 70 procent van de omzet verloor, blijft Gerry positief. "Deze wijnhandel heeft meer crisissen meegemaakt en weet ons hoop te geven. We komen hier ook bovenop. Daar ben ik heilig van overtuigd."

Lees ook

Nieuwe onderneming dankzij corona

Op de dag dat Wijnhandel Thiessen 100 jaar bestaat, viert Anja Sassen de inschrijving bij de Kamer van Koophandel van haar onderneming Soep van Anja. Ze is al 20 jaar kok en werkte bij een bistrobar, tot ze door corona thuis kwam te zitten. Om klanten toch iets aan te bieden, maakte ze soep voor afhaal. Haar soepen waren al bekend in de omgeving. "We hadden een open keuken, dus klanten riepen vaak: 'Anja, welke soep hebben we vandaag?'"

Toen ze het bord met 'Soep van Anja' voor de bistrobar zag staan, realiseerde ze zich dat het tijd is voor haar eigen onderneming. "Ik kom uit een ondernemersgezin, dus zo gek is het niet." Toch is dit een vreemde tijd om te beginnen, vindt ze. Maar wachten op steun wil ze ook niet. "Ik maak vaak soep en geef het altijd weg, vooral nu veel mensen alleen zijn. Je maakt het binnen 10 minuten en maakt er al snel zo'n 10 mensen blij mee." Haar soepen maakt en verkoopt ze vanuit huis.

Anja Sassen van 'Soep van Anja'
Bron: Anja Sassen
Anja Sassen van 'Soep van Anja'

'Vaar je eigen koers'

Hoewel er 100 jaar tussen beide ondernemingen zit, kunnen ze elkaar wel inspireren. 'Jezelf onderscheiden' noemen beide ondernemers als eerste, wanneer hen wordt gevraagd naar hun sleutel tot succes. Voor Anja is dat het maken van verse soepen. "Zonder gekke toevoegingen, zoals soep uit de supermarkt vaak wel bevat."

"Vaar je eigen koers", voegt Gerry daaraan toe. "Laat je niet meesleuren door visies of trends van anderen. Luister naar je klant, zorg dat de klant tevreden naar buiten loopt, dan volgt dat tweede glas of die tweede soepkom vanzelf."

Plannen voor de toekomst

Toch valt er altijd nog wat te leren, zelfs nog na 100 jaar. Beide ondernemers zien bijvoorbeeld het belang van social media. "We hebben een mooie website, maar functioneel is onze webwinkel niet echt. We werken daaraan en hopen iemand te vinden die ons kan helpen met onze social media", zegt Gerry.

Ook Anja heeft plannen voor ontwikkeling in de toekomst. "Misschien kan ik later originele soorten boter maken, maar voor nu focus ik me op soep. Ik wil liever dat één ding goed gaat in plaats van drie dingen matig", zegt ze. "En voor nu: tijd om een glaasje champagne, of wijn, op de inschrijving te drinken."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.