Grote bedrijven zijn vaak vastgeroest in hun dagelijkse werkzaamheden, wat het moeilijk maakt om nieuwe oplossingen te vinden. Daarom heeft de Kamer van Koophandel (KVK) de Business Challenge bedacht. Aan kleine ondernemers wordt gevraagd of zij wél nieuwe oplossingen kunnen bedenken.

Kleine bedrijven zijn innovatiever, stelt de KVK. "Grote bedrijven blijven vastzitten in bestaande oplossingen, terwijl het midden- en kleinbedrijf (MKB) vaak veel creatiever en flexibeler is en zo tot nieuwe innovaties komt." Toch is het moeilijk voor kleine ondernemers om binnen te komen bij de grote bedrijven. Bovendien weten zij niet welke problemen er bij de bedrijven spelen. Omdat de twee partijen elkaar nog te weinig weten te vinden, treedt de KVK nu op als koppelaar. 

Grote bedrijven nemen weinig risico

Jamaica Heijer is innovatiemanager bij een groot bouwbedrijf dat meedoet aan de Challenge. Ze doet een boekje open over het innovatieproces: "Er zijn veel regels en risico’s worden vermeden. Het innovatieproces kan daardoor langzaam gaan."

Om toch te innoveren is volgens Heijer vooral het MKB een interessante partij om mee samen te werken. "Start-ups nemen veel risico en laten niet snel het achterste van hun tong zien. Het Midden- en Kleinbedrijf is een mooie tussenoplossing: flexibeler maar wel bekend met het opschalen van een product. Want dat is toch wat een groot bedrijf wil."

Kleine bedrijven hebben nieuwe ideeën

De deur staat nu open voor de creatieve ideeën van het MKB. Manfred van der Voort is er blij mee. Hij is ondernemer en deed vorig jaar samen met twee andere ondernemers mee aan de challenge. Voor een grote verzekeraar ontwikkelen zij nu een apparaatje dat schoorsteenbranden moet voorkomen. "Het gaat vaak om eenvoudige oplossingen. Dus dat is makkelijk geld verdienen."

Als kleine ondernemer kan hij het kapitaal goed gebruiken. "Ondernemer zijn is niet alleen maar leuk, dat is het beeld dat soms bestaat. Het is stressen en hard werken. Je hebt af en toe een grote opdracht nodig om te kunnen blijven bestaan."

Hekel aan de grote papiermolen 

Er is wel iets wat de kleine ondernemer moet bedenken voordat hij of zij zich aanmeldt voor de Challenge: je moet door de papiermolen. ‘’We wachten nog op groen licht van de verzekeraar. Dat is best lastig als ondernemer, je wilt gewoon door", beklaagt Manfred. Naar eigen zeggen heeft hij een hekel aan bureaucratie. Al houdt hem dat niet tegen. "Als je interesse hebt in het kapitaal, dan moet je dat er natuurlijk voor over hebben."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.