Anderhalf jaar lang liggen Shell en de Russische overheid overhoop over een olieproject op een ijskoud eiland in de buurt van Japan. Onder Boris Jeltsin kreeg Shell toestemming om daar naar olie te boren. Maar onder Poetin lijken de mooie jaren voor Shell voorbij: de huidige president doet er alles aan om Shell het moeilijk te maken.

En dat is zuur voor de Koninklijke: het bedrijf investeerde de afgelopen jaren miljarden in het project, maar wordt nu gedwongen om haar meerderheidsbelang af te staan aan het Staatsbedrijf Gazprom. Kan dat zomaar? Onder Poetin kennelijk wel.Gazprom wil een belang van rond de 50 procent in het door Shell geleide olie- en gaswinningproject Sachalin II kopen. Dit maakte de voorzitter van de Russische staatsoliemaatschappij Dmitry Medvedev dinsdag bekend. Medvedev is tevens vice-premier van rusland. Hij hoopt dat er snel een overeenkomst komt. Gazprom wil het belang betalen in contanten en met eigen bezittingen, zoals olievelden. Shell heeft nu nog een belang van 55 procent in Sachalin II.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.