Je herkent het vast: je mobiele telefoon moet dringend opgeladen worden, maar geen vrij stopcontact te vinden. We hebben meer en meer elektrische apparaten in huis, te veel voor ons elektriciteitsnet. D66 komt nu met een plan om daar wat aan te doen.

De wasmachine, de koelkast, het strijkijzer, maar ook de warmtepomp, de smart speaker en de wifi-versterkers. Onze huizen barsten van de elektrische apparaten. Die gebruiken allemaal stroom. Veel meer dan waar ons elektriciteitsnet op gebouwd is. En om het nog ingewikkelder te maken, wordt ook op steeds meer plekken energie opgewekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, die terug het net op moet.

De thuisbatterij

Problemen die erdoor ontstaan zijn dat vraag en aanbod niet matchen. Stroom gaat het net op op momenten dat het niet nodig is en op andere momenten is er meer stroom nodig dan van het net kan komen. Overbelasting is een serieuze dreiging. Er wordt al jaren aandacht voor gevraagd, elektriciteit is niet voor niets een primaire levensbehoefte. Uitbreiding van het elektriciteitsnet is een van de oplossingen, maar er zijn er meer. Zo gelooft D66 onder meer in de thuisbatterij.

Bernard Nagtzaam heeft zo'n thuisbatterij in zijn huis. Hij kocht de woning in 2012 in een speciaal gebouwde duurzame wijk vlakbij Breda. Het huis is voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp, een duurzame wasmachine, state of the art isolatie én een thuisbatterij. "Als het 's zomers 35 graden is, meet ik binnen een koele 22 graden. Het is zo'n comfortabel huis."

Nog steeds blij mee

Een aantal jaar geleden besloot Bernard mee te doen aan een pilot van zijn energiemaatschappij. Of hij een thuisbatterij in zijn huis wilde installeren? De energiemaatschappij wilde data verzamelen over de werking van zo'n batterij in een energiesysteem.

Bernard
Bron: EenVandaag
Bernard Nagtzaam maakt gebruik van een thuisbatterij

Hij stemde toe en al snel hing er een batterij in zijn garage. De deal was dat het energiebedrijf tot 15 procent van de stroom uit de batterij mocht gebruiken, in ruil daarvoor krijgt Bernard een maandelijks bedrag. Bernard is er nog steeds blij mee.

Stroomnet minder belast

Als het aan D66 ligt, hebben op termijn veel meer huishoudens net als Bernard zo'n thuisbatterij of thuisaccu. De partij vindt dat we veel meer moeten inzetten op de thuisopslag van energie. Op die manier kan op momenten van veel aanbod een deel van de energie worden opgeslagen in de batterij. Zo hoeft niet alles in één keer het stroomnet op en raakt dat minder snel overbelast. En daardoor hoeft het stroomnet niet overal verzwaard hoeft te worden, zo is de gedachte.

Bernard begrijpt die gedachte, maar ziet het nog niet zo snel gebeuren dat veel huishoudens een thuisbatterij aanschaffen. "Ik heb die batterij gehouden, omdat ik 'm heel goedkoop kon krijgen. Maar zo'n ding kost tegenwoordig rond de 7000 euro. Met de rest van de installaties erbij praten we over 35.000 tot 40.000 euro. Dat is voor veel mensen te duur.

Lees ook

Flexibele tarieven

Dat stroom opslaan in Nederland momenteel financieel niet aantrekkelijk is, komt mede door de zogenoemde salderingsregeling. Mensen met een overschot aan duurzame stroom leveren dat nu terug aan het net en krijgen daar geld voor. Maar die regeling wordt de komende 10 jaar afgebouwd. Daarmee wordt het op termijn waarschijnlijk lucratiever om een thuisbatterij aan te schaffen.

Daarnaast wil D66 mensen stimuleren om hun zelf opgewekte stroom eerst zelf op te slaan in een thuisbatterij, of in de accu van hun elektrische auto. De partij hoopt mensen over de streep te trekken met flexibele nettarieven.

Batterij niet genoeg

Hoogleraar Smart Grids Han Slootweg van de TU Eindhoven is blij met de plannen van D66. Volgens hem is het hoog tijd dat de politiek in de breedte gaat nadenken over de verzwaring van het stroomnet.

Thuisbatterijen zijn een mooie toevoeging, maar ook niet meer dan dat, zegt hij: "De volumes aan energie bij mooi weer, of veel wind worden in de toekomst veel te groot om met batterijen op te vangen. Daar heb je echt een zwaar stroomnet voor nodig."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.