Vooraanstaande FNV-bestuurders doen een dringend beroep op PvdA-partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent. Ze vinden dat oud-Tweede Kamerlid Gijs van Dijk, die dit jaar uit de fractie stapte na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, terug moet keren.

Rond de partijtop van de PvdA blijft het stil rondom de kwestie Gijs van Dijk. Die stilte wordt nu doorbroken door 18 vooraanstaande bestuurders van vakbond FNV, die daarnaast ook lid zijn van de PvdA.

'We kunnen ons geen ruzies permitteren'

In een gezamenlijke brief roepen ze partijvoorzitter Sent op om oud-Kamerlid Van Dijk te rehabiliteren. "Wij kunnen ons als partij nu geen langslepende interne ruzies permitteren", schrijven de prominente partijleden.

"We moeten vol aan de bak om een stevig sociaaldemocratisch geluid te laten horen en ons voor te bereiden op de komende Provinciale Statenverkiezingen", laten ze bezorgd weten in de brief.

info

Wat is er precies gebeurd?

  • Op 8 februari 2022 werd Gijs van Dijk gebeld door toenmalig PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen: er waren meldingen binnengekomen van grensoverschrijdend gedrag. Ze ontnam hem per direct zijn woordvoerderschappen en drong aan om zijn Kamerzetel op te geven. Van Dijk vertrok daarop uit de Tweede Kamer.
  • Het partijbestuur gaf bureau Bezemer & Schubad opdracht de klachten te onderzoeken. Het onderzoeksbureau concludeerde dat het 'aannemelijk was dat meldsters zich grensoverschrijdend en/of ongewenst voelen behandeld'. Het gedrag bestond uit 'het wekken van valse verwachtingen in relaties', bleek uit onderzoek van EenVandaag.
  • Het PvdA-partijbestuur trok hieruit de conclusie dat Van Dijk zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Hij kreeg een openbare berisping. Ook vond het bestuur dat het 'onwenselijk is dat Van Dijk de komende 4 jaar een politieke of bestuurlijke functie namens de PvdA bekleedt'.
  • Gijs van Dijk vocht deze sancties aan bij de beroepscommissie van de PvdA. Die oordeelde dat het partijbestuur onzorgvuldig en ongepast gehandeld heeft en vernietigde de sancties die Van Dijk kreeg opgelegd.
  • Partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent liet in een reactie weten het niet eens te zijn met het opheffen van de sancties. Ze staat nog steeds achter de conclusies van het onderzoeksrapport.
  • Gijs van Dijk wil graag terug in de PvdA-fractie, zei hij tegen EenVandaag. Hij zou de zetel in kunnen nemen van Khadija Arib die heeft aangekondigd de Tweede Kamer te willen verlaten.
  • Vorige week bleek uit een uitgelekt telefoongesprek dat PvdA-partijvoorzitter Sent de uitkomst van het onderzoek naar Gijs van Dijk probeerde te beïnvloeden.

Uitspraak door beroepscommissie

De FNV-bestuurders roepen het PvdA-partijbestuur op om de uitspraak van de beroepscommissie te erkennen en daar naar te handelen. Deze beroepscommissie oordeelde vorige week dat het partijbestuur onzorgvuldig en ongepast heeft gehandeld in de kwestie rond Van Dijk.

De commissie vernietigde bovendien de sancties die het partijbestuur aan Van Dijk had opgelegd. Wat de briefschrijvers betreft maakt dat de weg vrij voor Van Dijk om terug te keren in de Tweede Kamerfractie. "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."

'Leiderschap tonen'

Erica Hemmes, een van de ondertekenaars van de brief, vindt dat partijvoorzitter Sent leiderschap moet tonen. "Je kan gewoon een vergissing begaan, je kan veel te snel over iets oordelen", zegt ze.

"En ik vind het moedig en sterk leiderschap als je dan op een gegeven ogenblik zegt: 'De weg die we ingeslagen hebben is niet de juiste weg. Onze eigen beroepscommissie heeft ook geoordeeld dat we dat niet helemaal juist hebben gedaan, dus daar trekken wij de consequenties uit en daar handelen we op.' Dan toon je leiderschap en dat moet ze natuurlijk wel gaan doen."

Bekijk ook

'Van Dijk wordt gemist in Kamer'

Het partijbestuur moet nu snel in actie komen, vinden de kritische leden. "Daarin kan ook worden meegenomen dat de signalen van de klagers door de partij volledig serieus zijn genomen."

De FNV-bestuurders maken zich ook zorgen over 'het ontbreken van een Kamerlid dat zijn of haar voetsporen heeft verdiend in de vakbeweging'. Voordat Van Dijk in de Kamer kwam, was hij jarenlang bestuurder bij FNV. "De inbreng zoals door Gijs van Dijk werd gebracht in de Tweede Kamer missen wij."

Nog niets gehoord van PvdA-bestuur

Eerder liet het PvdA-bestuur weten in gesprek te willen met het oud-Kamerlid. Van Dijk zegt op zijn beurt dat hij tot nu toe niets gehoord heeft van zijn partij. Een woordvoerder van partijvoorzitter Sent laat aan EenVandaag weten de briefschrijvers zo snel mogelijk te antwoorden.

In een interview met EenVandaag vertelde Van Dijk vorige week dat hij 'dolgraag' wil terugkeren als Kamerlid: "Ik wil heel graag dat we dit conflict oplossen. En dat ik de sociaaldemocratie, zoals ik dat altijd heb gedaan, met hart en ziel weer kan vertegenwoordigen."

Bekijk ook