Zondag kiest Frankrijk een nieuwe president. Wie er ook als winnaar uit de bus komt - of het nu de grote favoriet Emmanuel Macron is of toch outsider Marine Le Pen - er zal een nieuw politiek tijdperk aanbreken in Frankrijk. 

En makkelijk gaat het zeker niet worden voor de nieuwe president want zowel Macron als Le Pen zullen naar alle waarschijnlijkheid geen meerderheid hebben in de Assemblée Nationale, het equivalent van de Tweede Kamer in Frankrijk. 

Ingewikkeld kiessysteem

En dat heeft alles te maken met het ingewikkelde kiessysteem. Zo heeft het Front National, de partij van Marine Le Pen, altijd al problemen gehad om zetels te bemachtingen in het Franse parlement vanwege het districtenstelsel. Ter illustratie, in de Assemblée heeft het Front National nu slechts 2 van de 577 zetels. Terwijl de partij toch echt op de steun kan rekenen van zo’n 20 procent van het Franse electoraat. Dat komt door de ‘scrutin majoritaire a deux tours’, dat wil zeggen dat ieder Kamerlid per district bij de eerste twee moet eindigen en daarna race tussen twee winnaars moet winnen. Het systeem bevoordeeld kongsi’s en pacten op lokaal niveau en op die manier is het Front National tot nu toe uit bijna alle bestuurlijke functies is geweerd. Dit tot grote frustratie van de kiezers. 

Onmogelijke uitdaging

Ook voor Emanuel Macron is het een probleem, ook al is het dan anders van aard. Als nieuwkomer heeft Macron nog niet eens een partij. Zijn ‘En Marche’ is op dit moment nog niet meer dan een politieke beweging. En dus betekent het dat hij voor juni, als de parlementsverkiezingen op de agenda staan, ruim 577 geschikte kandidaten moet zien te vinden. Die moeten het vervolgens stuk voor stuk van lokale favorieten en allianties zien te winnen. Het lijkt een haast onmogelijke uitdaging. 

Corruptie, stilstand en vriendjespolitiek

Dit zet vraagtekens bij het 'Franse systeem’ dat meer gekozen vertegenwoordigers kent per 100 inwoners dan welk land ook, maar ook heel veel corruptie, stilstand, vriendjespolitiek. De Fransen zijn ondanks al die gekozen vertegenwoordigers negatiever en pessimistischer over hun land en hun bestuur dan bijvoorbeeld mensen in Irak. Hoe gaat het verder na 7 mei? Is het land nog wel bestuurbaar? 

We bespreken het met Niek Pas, kenner op het gebied van Franse politieke geschiedenis en cultuur, en met Philip Cordery, parlementslid voor Fransen in het buitenland voor het kiesdistrict Benelux.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.